Heerenveen en NAC uit
Heerenveen – De Graafschap (beker)
Zo’n 80 man nemen de moeite om het doordeweekse bekeraffiche, in de vorm van Heerenveen-uit, bij te wonen. Als de groep via een korte pitsstop in Zwolle is gecompleteerd, komen we uiteindelijk kort voor de aftrap aan bij het bezoekersvak.
Na het bijna gebruikelijke onderonsje met de Heerenveen-stewards, betreden we zonder achterblijvers de tribune. De vorige ontmoetingen in het Abe Lenstra-stadion en de huidige vorm van de ploeg, geven niet de indruk dat er ook echt wat te halen lijkt te vallen in Friesland. Maar als Bednarek een strafschop keert en Heerenveen verzuimt de leiding te nemen, blijft de volgende ronde in praktijk maar één doelpunt weg. Als nieuwkomer Overbeek in de 67e minuut de bal via de kluts tegen de touwen werkt lijkt een bekerstunt in de lucht te hangen. Tot de 87e minuut in ieder geval. Heerenveen komt op gelijke hoogte. De 1-1 lijkt als een mokerslag te zijn aangekomen. In de eerste helft van de verlenging geeft De Graafschap in een tijdsbestek een van 12(!) minuten 4 doelpunten weg. Zo worden de Europese-aspiraties maar weer opnieuw een jaartje uitgesteld. Later die week zullen de jongens de mogelijkheid krijgen om in Breda orde op zaken stellen.
Er werd flink getapt! ….
…..en dat zelfs MET trommel op het vak. Iets dat later in de week ondenkbaar zal zijn.
Dit gevoel went nooit!
De supporters van IJsland Heerenveen zijn ook present.
Wij zien hem toch liever, zoals we hem kennen, met een petje op en een fakkel in de hand!
NAC – De Graafschap
Na een aantal jaar van het wedstrijdprogramma te zijn verdwenen, is NAC-uit weer onderdeel van het seizoen. Als enkele jongens wat eerder de deur van het werk achter zich dichttrekken kan er om 17:15 koers worden gezet richting het Zuiden. Ruim 300 man nemen die vrijdagavond dezelfde route. De wedstrijd zal in het teken staan van normalisatie onder voetbalsupporters. Diverse groeperingen van beide ploegen maken het mogelijk, voor hen die dat willen, een biertje te drinken met de supporters uit Breda. Die avond zal ook de biertap in het uitvak open zijn. Als we bij aankomst het uitvak boven het supportersplein verkiezen, worden de doeken opgehangen en de vlaggen in gereedheid gebracht. Aangezien er sinds jaar en dag een trommelverbod geldt in het Rat Verlegh-stadion, wordt er van de nood een deugd gemaakt en doet een binnengesmokkelde emmer vanavond dienst als trom. Wanneer ook deze vakkundig is vastgetaped kan er opnieuw jacht worden gemaakt op een uitoverwinning. Het vak laat in een goed gevuld stadion diverse malen goed van zich horen. Als de Bredase veiligheidsscoordinator na enkele minuten lucht krijgt van van de trommel, neemt hij niet sportief zijn verlies, maar besluit hij de biertap uiterst kinderachtig dicht te draaien. Normalisatie, maar nog nét niet helemaal dus. NAC heeft inmiddels in een zwakke eerste helft de 1-0 al aangetekend. Mét trom probeert het uitvak in de tweede helft de ploeg nog een impuls te geven om tot een resultaat te komen. De enkele kansen worden echter niet benut en na iets meer dan 90 minuten staan we wederom met lege handen in een uitwedstrijd. Voor Jan en Jan wordt het zo langzamer hand de tijd om de vingers op de zere plekken te leggen, want na deze vrijdagavond doen we een Graafschap-onwaardige dertiende plaats op de ranglijst aan.
Vlaggen met een verhaal!
Al jaren is er bij Feyenoord, Den Haag en NAC sprake van een trommelverbod. Onze mening hierover is duidelijk: Dat je op je eigen vakken geen trommel wilt prima, maar in een uitvak waar je om de week supporters van de tegenpartij toelaat moet je ook open staan voor de manier van support van de betreffende club. Elke supportersgroep support haar club op een eigen manier! Respecteer dat!
Met onze songs en de manier van support is 1 trommel, mits deze op een sfeervolle manier wordt gebruikt, onmisbaar. Als ’trommel’ werd gekozen om een emmer mee te smokkelen. Ook voor de trommelstokken waren verschillende opties. Als laatste optie hadden we zelfs nog iemand op krukken, die niets mankeerde, waarvan de onderste gedeelte eruit geschoven kon worden. Kortom qua creativiteit geen gebrek. En dat bleek bij de ingang. Alle materialen werden gecontroleerd en binnen gelaten.
Na 10 minuten spelen begon het gezeik en werden we voor de keus gesteld. Of de emmer eruit of de biertap dicht. Ons antwoord was duidelijk. Als jij, met je hele aankondiging van normalisatie bla bla bla, denkt dat je de biertap dicht moet gooien, doe je dat toch lekker! Los van het feit dat wij een voorstander zijn van bier op de tribune, laten we ons niet chanteren! En al helemaal niet als het ten koste gaat van materialen die wij als sfeerverhogend ervaren. Support boven alles!
Ons advies aan de heren van NAC Breda is: Neem je verlies, jullie hebben alle materialen bij de toegangscontrole in de handen gehad, beoordeeld en gecontroleerd. Jullie hebben het niet in de gaten gehad. Jammer, jullie fout! Volgende keer beter! En chanteren doe je maar lekker thuis bij de vrouw, in een stadion werkt dat niet!
Vrijheid voor tifo en supporters!