VRIJHEID VOOR TIFO EN SUPPORTERS!

De cijfers liegen er niet om. Eén doelpunt in Emmen en eentje in Sittard. Een niet al te ingewikkelde rekensom leert dat dat maar twee doelpunten zijn op vreemde bodem dit seizoen, om over winstpartijen nog maar niet te spreken. Vanavond zijn we voor de tweede opeenvolgende uitwedstrijd te gast in Rotterdam. De term ‘gast’ krijgt na vanavond echter een totaal nieuwe dimensie. Het is niet alleen Feyenoord waar we vanavond een kansloze wedstrijd tegen zullen spelen, maar ook tegen de Voetbaleenheid van de Rotterdamse politie en hun zwakzinnige helpers in het oranje: de stewards. Daarover later meer.

De teller tikt uiteindelijk 750 man aan. Gezien de plek op de ranglijst een prima aantal om mee af te reizen naar ‘Zuid’ en om het uitvak andermaal in het blauw-wit te steken. Ondanks de teleurstelling van het doek dat niet getoond kon worden in de wedstrijd tegen NAC, werd er wederom een actie op touw gezet. Een aantal dagen voor de wedstrijd worden de ontwerpen naar onze contactpersoon gestuurd en werd door Feyenoord ‘akkoord!’ gegeven. Ook het klaarmaken van de actie in de middaguren is geen probleem. Prima medewerking en alles lijkt geregeld. Een kleine delegatie BT’ers reist om 12:00 in de middag al af naar Rotterdam om de actie uit te leggen in het uitvak van De Kuip. Eenmaal aangekomen in Rotterdam wordt in alle vrijheid het vak in gereedheid gebracht. Na enige tijd arriveren ook de eerste stewards bij het uitvak. De sfeer is prima en alles verloopt perfect. Zo wordt er zonder problemen in de middag al een 9 meter lange buis bevestigd aan de bovenkant van het megadoek. Dit onder het toeziend oog van deze stewards. Toen we aangaven dat er in Doetinchem nog jongens werkten aan een aantal letters wie in de avond nog naar binnen moesten werd daar instemmend op gereageerd. Het is uiteindelijk 15:30 als de kleine delegatie terugkeert naar Doetinchem om daar op tijd te zijn voor het vertrek van de partybus, om daar weer direct mee terug naar Rotterdam te rijden!

De sfeer is zoals altijd opperbest en menigeen zet op Unibet nog snel een tientje in op ‘winst De Graafschap’, want Feyenoord is uiteindelijk toch maar gewoon Feyenoord. Zo bleek al in de eerste wedstrijd van het seizoen. Het zal niet de eerste keer zijn dat we de angstgegner rol waar zouden maken in De Kuip. Met goede zin werd bij aankomst in Rotterdam ook het restant van de actie uitgeladen. Diezelfde stewards, waarmee enkele uren daarvoor nog werd gesproken over ‘vertrouwen’ en ‘nakomen van afspraken’, zijn 180 graden gedraaid. De 8 letters, bevestigd op 3 meter lange panlatten waren in de middag probleemloos binnengekomen, maar kwamen er nu onder geen enkel beding in! De latten waren te lang aldus Feyenoord. We hebben als groep zijnde netjes een half uur gewacht op verdere toelichting. Uiteraard met vertrouwen in een goede afloop. Een deel van de groep gaat op dat moment naar binnen om de verdere organisatie op het vak op zich te nemen. Als we 15 minuten voor de opkomst het bericht krijgen dat de letters met panlatten definitief niet binnen komen wordt besloten om de onderste 2 meter van de panlatten af te breken, waardoor er een lengte overblijft die volgens de landelijke regels van de KNVB zonder aan te vragen naar binnen mag. Alles lijkt onder controle, de letters komen inclusief (kortere) panlatten mee door de kaartcontrole waarna we aankomen bij de ingang van de tunnel en een speciaal ingerichte 2de controle. 7 letters mogen zonder probleem door. De laatste wordt tegengehouden. Ditmaal is de reden dat er door het afbreken een te scherpe punt aanzit. In werkelijkheid weten ze dondersgoed dat alles binnen moet komen om de tekst kloppend te maken. Het getreiter gaat dus vrolijk verder. Er komt een reactie en niet alleen van ons. Ook stewards van de Graafschap en politie DTC krijgen het aan de stok met hun collega’s omdat de situatie inmiddels belachelijke vormen begint aan te nemen. De wapenstokken worden getrokken en van de-escalarend handelen is geen enkele sprake meer. Feyenoordstewards wisten zelfs enkele jongens vol me de vuist te raken. Doe je dit als voetbalsupporter dan is het einde verhaal, heb je een gekleurd hesje aan dan lijkt dat een vrijbrief te geven om met je handjes te kunnen wapperen. De gemoederen zijn dan weer wat bedaard, maar ondertussen organiseert Feyenoord, terwijl wij tegengehouden worden in de tunnel, een 3e controle verder in de sluis. De wedstrijd staat inmiddels op het punt van beginnen en in overleg met de jongens op het vak wordt de actie afgeblazen. Het gaat voor de volle 100%, of niet! In groepjes van 5 mogen we het laatste stukje naar het uitvak afleggen.

Als we aankomen bij de laatste controle gaat het opnieuw mis als ze zelfs een aantal standaard kleine vlaggen in willen nemen. Grotere vlaggen zijn enkele minuten daarvoor gewoon binnengelaten en zwaaien inmiddels al op het vak. Met het kleine groepje dat nog over is verdedigen we de materialen en ontstaat er een chaos waarbij uiteindelijk één van onze jongens onterecht wordt opgepakt. De materialen komen uiteindelijk binnen en bij binnenkomst is er inmiddels al ruim een kwartier gespeeld. Er wordt vervolgens nog een aantal keer goed vocaal gas gegeven vanuit het uitvak, maar met de gebeurtenissen van kort daarvoor in het achterhoofd en één van de jongens die op dat moment vast zit is het plezier al flink weggenomen.

Sportief gaat het deze avond ook niet allemaal voor de draad. Jurjus wordt flink op de proef gesteld en in de 28e minuut capituleert hij uiteindelijk. Een van richting veranderde bal zet de 1-0 op het bord en daarmee is ook de ruststand bepaald. In het eerste kwartier na rust gaat het vlot. 4-0 en er wordt gevreesd voor een monsterscore, maar Jurjus is de enige wie deze avond zijn rug nog recht weet te houden. Als het laatste fluitsignaal klinkt worden de materialen opgeruimd en maken we ons op voor de terugreis.

Het is een grove schande hoe er vanavond is omgegaan met de vrijheid voor (fanatieke) supporters. Het wordt hoogtijd dat er actie ondernomen wordt wat betreft dit soort fratsen. Stewards Feyenoord en politie Rotterdam heeft zich in deze avond in ieder geval zwaar incapabel bewezen als het gaat over oplossingsgericht gedenken. De club is inmiddels bezig verhaal te halen bij Feyenoord. Of het wat oplevert is een tweede. We hebben er weinig vertrouwen in, want als voetbalsupporter blijf je toch een tweederangs burger in de ogen van sommigen.

VRIJHEID VOOR TIFO EN SUPPORTERS!

De foto’s van de uitwedstrijd tegen Feyenoord zijn toegevoegd in ons fotoboek

_DSC0076 kopiëren

_DSC0218 kopiëren