Strijdbaar De Graafschap laat ten onder in Eindhoven

Om 12:15 op een zondagmiddag aftrappen in Eindhoven, je verzint het niet. De KNVB en Fox hebben echter lak aan de stadionbezoekende supporter, dus knallen we maar weer met een mannetje of 60 richting het zuiden des lands. Om 09:00 stappen we met in de ene hand een biertje en in de andere hand een ontbijtje de bus in. Eindbestemming: het Philips Stadion. Dat we het vandaag zwaar gaan krijgen lijkt op voorhand al vast te staan. Mark van Bommel waagde zich in aanloop naar de wedstrijd al aan wat rake uitspraken. Hij had als Nederlands elftalspeler al eens met 11-0 van San Marino gewonnen en De Graafschap was dan wel geen San Marino, probeerde hij er nog snel van te maken, maar we zouden deze middag wel even wat doelpunten gaan slikken. Dat het uiteindelijk tot diep in de tweede helft zou duren voordat Van Bommel eindelijk een schone onderbroek aan kon trekken maakte de middag toch nog een gedenkwaardige.

Korsakoff wisselt Normaal af op de speakers en AC/DC maakt even later plaats voor Dr. Peacock. Een prima setje namen om de eerste kilometers mee door te komen. De bus is zoals gewoonlijk weer overvol en met enkele pilsjes achter de kiezen is het vroege tijdstip dan ook snel vergeten. Door het beperkte aantal autokaarten blijft de teller vandaag steken op 475 man, gezien het tijdstip en de tegenstander weer een prima aantal. Met een al uitverkocht uitvak in Venlo en een seizoensafsluiter in Arnhem, zullen we het gemiddelde naar ongeveer 500 man per uitwedstrijd gaan tillen. Daarmee kunnen we stellen dat de uitcultuur binnen De Graafschap volop leven is ingeblazen. Maar eerst vanmiddag. PSV is de directe achtervolger van de Amsterdammers in strijd om de titel, maar ook deze pot begint net zoals alle andere op 0-0. Als het vak in gereedheid is gebracht kunnen we beginnen aan de loodzware klus.

Henk heeft daad bij woord gevoegd. Geen bus voor het eigen doel, maar een ploeg op het veld die gaat strijden voor wat het waard is. De Graafschap opent dan ook brutaal de wedstrijd. Ondanks een schot op de buitenkant van de paal van PSV doet De Graafschap nog weinig onder voor de gastheren. En dat geldt ook voor het uitvak. Zoals vaker dit seizoen wordt het thuisvak overstemt, met gemak zelfs. Er is in Eindhoven vanmiddag niets te merken van een club die alles moet geven voor het kampioenschap. Het is gezapig en er klinken zelfs al lichte fluitconcertjes vanaf de tribune. En PSV krijgt dan ook lik op stuk. Burgzorg opent de score met een fraaie kopbal en we nemen een 0-1 voorsprong. Het uitvak ontploft en ondanks dat er nog driekwart wedstrijd gespeeld moet worden is de hoop op een wonder geboren. PSV klopt dan wel aan de poorten, maar uiteindelijk slepen we de voorsprong mee de rust in.

Er is met krachten gesmeten in de eerste helft. En dat zien we terug in de tweede. De druk op Bertrams en de achterhoede neemt toe, maar van capituleren willen we nog niets weten. Mark van Bommel en consorten begint het steeds dunner langs de benen te lopen tot het moment dat Serrarens zich laat verleiden tot een onhandige verdedigende actie in de eigen 16 meter. Duikvogel Lozano maakt er dankbaar gebruik van en de bal gaat op de stip. Niet veel later staat de 1-1 op het bord en 10 minuten later is het Doetinchemmer Luuk de Jong die de 2-1 voor zijn rekening neemt. Het vak is enigszins lamgeslagen en gewekt uit iets wat op een mooie droom leek. Alleszeggend is vervolgens het tijdrekken van de Eindhovenaren. Als kort voor tijd nog bijna de 2-2 valt is dat ook ons laatste wapenfeit. Verloren, 2-1. Daar was op voorhand rekening mee gehouden. Belangrijk is dat we vertrouwen hebben getankt voor de ontmoetingen met VVV en Emmen. Daar moet het gebeuren! Bij terugkomst in Doetinchem wachten we de spelers op en steken hen nog een hart onder de riem. Onze boodschap is duidelijk; wij geven alles en als de gasten op het veld dat ook doen, dan hebben we het volste vertrouwen in een mooi slot van de competitie.

De foto’s van de uitwedstrijd tegen PSV zijn toegevoegd in ons fotoboek

_DSC0113 kopiëren

foto001