Stilte op de Vijverberg: verklaring Brigata Tifosi

Afgelopen zaterdag was het rondom de thuiswedstrijd tegen PSV stiller als gebruikelijk op de Vijverberg (en dan met name op de Spinnekop). Normaliter is de Brigata Tifosi één van de belangrijkste aanjagers van de sfeer. Ditmaal hebben we als protest tegen de voorlopige stadionverboden en de zeer opmerkelijke handelswijze van onze eigen club hieromtrent besloten om geen actieve bijdrage aan de sfeer te leveren.

Vorige week ontvingen 6 supporters een voorwaardelijk stadionverbod van de Commissie Stadionverboden van De Graafschap. Deze supporters hebben het standaardreglement van de KNVB overtreden en zich schuldig gemaakt aan ‘provocatie’ en het ‘beklimmen van hekken of bouwwerken’ bij de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (ruimschoots twee maanden geleden). Voor alle supporters kwam deze mededeling totaal onverwacht, aangezien tot op heden nooit op een dergelijke strenge manier voor dergelijke kleine ‘overtredingen’ gestraft is. Opmerkelijk is bovendien dat deze voorlopige stadionverboden zijn opgelegd door de commissie stadionverboden zonder dat de contactpersoon van de Graafschap de beelden zelf gezien heeft. De Brigata Tifosi is dan ook zeer benieuwd welke partijen en personen in de commissie plaatsnemen. Helaas verschaft de website van de Graafschap hier geen duidelijkheid over.

Afgelopen donderdag werd het grootste gedeelte van de voorlopige stadionverboden voor even ingetrokken, waardoor de supporters toch ‘welkom’ waren bij de thuiswedstrijd tegen PSV. De reden hiervoor was niet dat de commissie inzag dat de straffen schandalig waren, maar men kwam erachter dat de commissie statutair gezien geen straffen bij thuiswedstrijden mag opleggen n.a.v. incidenten bij uitwedstrijden. Vandaag (21 november) komt de Commissie Stadionverboden wederom bij elkaar om de beelden te bekijken en wellicht de overtredingen door te spelen naar de KNVB. De KNVB kan op haar beurt een landelijke stadionverbod uit laten vaardigen.

Bovenstaande mededeling van de Commissie Stadionverboden staat niet op zich. Een week hiervoor ontvingen 15 supporters een officiële waarschuwing omdat ze tijdens de uitwedstrijd tegen Heerenveen te laat op de omwisselplaats waren. Wanneer deze supporters nogmaals te laat komen op een omwisselplaats dan zullen er stadionverboden opgelegd worden van 12 maanden.

Klaarblijkelijk is voor de Commissie Stadionverboden de maat vol. Ook voor ons als de Brigata Tifosi is de maat vol. De Brigata Tifosi is van mening dat in beide gevallen de commissie stadionverboden zeer dubieus heeft gehandeld. Zo ga je niet met een groep trouwe supporters om die op een positieve manier achter de club staan. Ook de manier van communiceren verdient geen schoonheidsprijs. Supporters, die dag en nacht met de club bezig zijn en wekelijks bij de club over de vloer komen, stuur je geen formele standaard brief, maar nodig je uit voor een persoonlijk gesprek, indien er ‘problemen’ zijn.

Hopelijk beseft de commissie stadionverboden dat deze voorlopige straffen buiten proportioneel zijn en trekt zij alle (waarschuwingen voor) voorlopige verboden op korte termijn weer in. Daarnaast hopen wij van harte dat de commissie voortaan op een andere manier gaat communiceren met haar trouwe supportersgroeperingen. Hopelijk kunnen wij als Brigata Tifosi dan weer doen waar we goed in zijn: een positieve bijdrage aan de sfeer leveren. Deze steun zal hard nodig zijn om onze club te behouden voor de Eredivisie!