STATEMENT DGREVOLUTIE

Doetinchem, 27 september 2012

Hierbij een statement van actiegroep DGRevolutie naar aanleiding van het vertrek van Gerard Sanderink uit de Raad van Commissarissen. De strekking van onze mening is in een zin te vatten: we zijn er helemaal klaar mee.

‘Wordt dat nog wat met die DGrevolutie?’ Die vraag kregen we de afgelopen tijd meermaals op ons afgevuurd. En dat terwijl we druk bezig waren. Toch snapten we die vraag wel. We zijn vanaf het begin een groep geweest die uitging van redelijkheid, bij onszelf maar vooral ook bij onze gesprekspartners. We zijn met de Raad van Commissarissen in gesprek gegaan, niet om ze met pek en veren het stadion uit te jagen, maar om structurele veranderingen te bewerkstelligen.

De RvC kreeg van ons om meerdere redenen het voordeel van de twijfel. Zo werd de Raad versterkt met twee mensen (met Hans Westerhof erbij mogelijk zelfs drie), waaronder de door ons aangedragen Gerard Sanderink. Tevens vroeg de RvC geduld van ons, supporters. Er was echt van het verleden geleerd. Ondanks onze felle kritiek over het wanbeleid van afgelopen seizoen, was de RvC van mening dat dit niet aan haar lag. Zij ‘controleerde slechts op afstand’. Dat vonden wij veel te makkelijk. Mede daardoor hebben wij de gesprekken verplaatst naar de directie. Via die bestuurslaag (en via kanalen als de vereniging) wilden we structurele veranderingen afdwingen, die de RvC daarna in later stadium maar moest controleren.

Dat was toen, maar we leven in het nu. Inmiddels staan we veertiende met een elftal waarmee zelfs de meest verstokte superboer zich niet identificeert. En nu is ook Sanderink weg. Bij zijn aanstelling zeiden we: het is nu aan De Graafschap om deze unieke man voor de club te behouden. Wij constateren dat dit niet gelukt is en daarmee heeft de club simpelweg gefaald. We geloven ook niets van het officieel gecommuniceerde verhaal dat tijdsgebrek de oorzaak is. Wij weten wel beter. De club wil niet mee met de lijn Sanderink en snijdt zichzelf daarmee weer genadeloos in de vingers.

Wij pleiten voor het onmiddelijke vertrek van voorzitter Clemence Ross en RvC-lid George de Jong. In onze gesprekken met de RvC zijn zij volgens ons de zwakste schakels gebleken. Ross is geen voorzitter voor een voetbalclub. Inhoudelijk en als boegbeeld schiet ze zwaar tekort. En George de Jong is een oud-volleyballer die in de RvC over voetbalzaken gaat. Ook deze man is daar niet geschikt voor en dient te vertrekken.

De thuiswedstrijd tegen Sparta op 5 oktober zal in het teken staan van (wat ons betreft geweldsloze) acties rond de RvC. We gaan de voorzitter Ross en haar secondant De Jong op passende wijze uitzwaaien. Over hoe we dat precies gaan doen horen jullie spoedig meer. Een ding is zeker: het signaal gaat overkomen.

We zijn er klaar mee! Wij zijn De Graafschap, De Graafschap dat zijn WIJ!