Rust zacht trainer

Het is woensdagmorgen 23 november als ons om 01.13 uur het bericht bereikt dat Simon Kistemaker op 81-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker. Hoewel we wisten dat het met Simon niet goed ging, slaat het definitieve nieuws in als een bom. Een De Graafschap legende is niet meer.

In de morgen wordt direct contact gezocht met medesupporters en de club om te kijken hoe we Simon een waardig afscheid kunnen geven. De muurschildering achter de Spinnekoptribune wordt schoongemaakt en opengesteld voor supporters die zich geroepen voelen om Simon te herdenken. Ook wordt er contact gezocht met de familie om te kijken wat er bij de uitvaart gewenst is.

Voor de BT is het, met nog 52 uur voor de wedstrijd, zaak om alle krachten te bundelen en te zorgen voor een passend eerbetoon aan de man die ons in 1991 ongeslagen kampioen maakte. Nooit eerder was er zo weinig tijd voor een actie. In een razend tempo worden groepen gemaakt en het doek ontworpen, geschilderd en op een net geplaatst. Als op vrijdagavond 19.32 uur de laatste tie-wrap aangetrokken wordt zijn we, ondanks de dramatische weersomstandigheden, net op tijd klaar.

Na een korte uitleg in de kantine betreden we als ‘service medewerkers’ de akelig lege en stille De Vijverberg. Het is tijd om Simon, ondanks de trieste omstandigheden, een welverdiend eerbetoon te geven. Vol trots en met kippenvel op de armen hijsen we enkele minuten later een groot doek de lucht in. Een typerend en karakteristiek beeld van onze Simon Kistemaker kijkt nog één keer uit over zijn De Vijverberg. De fakkels en tekstdoeken, ‘RUST ZACHT TRAINER’, maken het plaatje compleet en zorgt voor een emotioneel moment in vele Nederlandse huiskamers.

Direct bij het beëindigen van de minuut stilte knalt vanuit het weiland achter de Roodbergentribune de eerste vuurpijl de lucht in. We sluiten het eerbetoon af met groots vuurwerk, dat wat Simon vele Graafschappers 30 jaar geleden ook wekelijks gaf. Als de rookwolken opgetrokken zijn en de wedstrijd begint is het tijd om het stadion, voor wie weet hoe lang, te verlaten. Trots dat we dit in zo’n kort tijdsbestek hebben kunnen realiseren voor de nabestaanden, medesupporters en alle andere aanhangers van het Kistendom. Ook een bedankje richting de club en de burgemeester is op z’n plaats. Ondanks alle coronamaatregelen hebben zij ervoor gezorgd dat we onze ideeën konden uitvoeren.

Er werd ook nog gevoetbald. Althans een poging gedaan. We kunnen niet zeggen dat de jongens er niet alles aan doen, maar het is opnieuw zo verschrikkelijk slecht dat het bijna een straf is om 90 minuten achter een groot scherm te zitten. De Graafschap verliest met 1-3 van Jong Ajax en daarmee is ook alles gezegd.

Aankomende maandag is de uitvaart van Simon. We roepen alle Graafschappers op om maandagmiddag vrij te nemen en 14.30 uur aan te sluiten in Heemskerk. Samen brengen een laatste groet aan de godfather van ons DNA:
SI-MON KIST-E-MAKER!

Klik hier voor het hele fotoverslag

_DSC0042 kopiëren

JKP_1247klein