Gezamenlijk Statement fans De Graafschap en Telstar

Gemeente Velsen
T.a.v. de heer Dales

Gemeente Doetinchem
T.a.v. de heer Boumans

BETREFT: STATEMENT MET BETREKKING TOT VERPLICHTE COMBI’S

Doetinchem, 3 mei 2018

Geachte burgemeesters,

Hiermee willen wij, supporters van De Graafschap en Telstar, gesteund door het landelijk supporterscollectief, een gezamenlijk statement afgeven rond de vervoersregelingen bij onze onderlinge wedstrijden in de play-offs. Beide supportersgroepen moeten de uitwedstrijd bezoeken middels een verplichte combiregeling, in het geval van De Graafschap-Telstar geldt een verplichte buscombi. Dit besluit is genomen door de betrokken burgemeesters, op advies van de politie. Met dit schrijven richten wij ons tot die partijen.

Ons standpunt: totaal ongepast. Onze supportersgroepen zijn al jarenlang goed bevriend met elkaar. En vrienden ben je in lief en leed. Die band gaat al jaren terug. Van ons gezamenlijk clubicoon Simon Kistemaker tot de indringende herdenking op De Vijverberg na het overlijden van Telstar-speler Luciano van den Berg: we hebben van alles meegemaakt samen, allerlei emoties ervaren. Mede daarom is die band sterk en zijn de onderlinge wedstrijden de laatste jaren steevast volksfeesten, die als voorbeeld worden gezien voor het hele land. En zoals het gaat bij wedstrijden, is er dan vaak een verliezer, maar dat heeft nog nooit tot onlusten geleid. Een supporter van Telstar of De Graafschap gaat niet wankelen van een keer verliezen, we zouden aan de gang blijven.

Altijd wordt ons voorgehouden door autoriteiten: als jullie je goed gedragen, dan word je daarvoor beloond. Normalisatie, noemen ze dat. Dit besluit staat daar compleet haaks op. De burgemeester van Doetinchem, dhr Boumans, zegt in een reactie dat de kans realistisch is dat er verstoring van de openbare orde plaatsvindt, omdat de belangen tijdens de play-offs groter zijn.

Daarmee impliceert u dus dat wij niet met onze emoties om kunnen gaan. Het is ronduit beledigend. Wij zijn geen weldenkende wezens, maar door emoties en driften geleide projectielen die tegen zichzelf en elkaar moeten worden beschermd. Jarenlang laten we zien dat het kan, op een goede manier met elkaar omgaan, en dan juist bij zo’n prachtig affiche krijgen we stank voor dank. Onacceptabel, we zetten hiermee zes stappen terug.

Het is allemaal leuk en aardig, praten over normalisatie, maar je hebt er pas iets aan als het er werkelijk om gaat. Dan weet je wie je vrienden zijn. En wij, de supporters van Telstar en De Graafschap, voelen ons door jullie, de autoriteiten, ontzettend in ons hemd gezet.

Laten we om tafel gaan, dat werkt doorgaans het beste. We zullen u tijdens dat gesprek vragen om de betreffende maatregelen van tafel te halen. Mocht u niet bereid zijn tot herziening, dan bezinnen wij ons op verdere acties.

De bal ligt nu bij jullie. Laat van jullie horen!

NAMENS DE GRAAFSCHAP:   NAMENS TELSTAR:
Supportersvereniging Superboeren   SV Telstar
Anhangersraod   Brigata Velisena
Brigata Tifosi

 

_DSC0419

_DSC0276

_DSC0853

_DSC0262

DSC_0109

telgra1617034

telgra1617015

telgra1617013

graalmpo033

1415telgra027

1415telgra010