NAC Breda – De Graafschap

Afgelopen vrijdag stond er weer een nieuwe editie van NAC – De Graafschap op het programma. Een wedstrijd die de laatste jaren in het teken staat van echte Brabantse gastvrijheid. NAC heeft namelijk toeschouwers die denken de sfeer te moeten bepalen voor andere clubs die bij hen op bezoek komen. En dus vindt er zoals gewoonlijk buiten de lijnen ook nog een andere wedstrijd plaats; het binnenkrijgen van onze materialen, waaronder trommels en megafoons. Wij zullen namelijk nooit akkoord gaan met vrijheidsbeperkende maatregelen die nergens op gebaseerd zijn. En al helemaal niet als deze afkomstig zijn van supporters van de tegenpartij, in dit geval NAC. Uitsupporters moeten altijd, mits binnen de veiligheidskaders, zelf invulling kunnen geven aan de manier waarop zij hun club supporten. Wij gaan NAC ook het ‘links rechtsen’ niet verbieden omdat we het Nederlands Elftal sfeertje niet op onze De Vijverberg willen hebben. Als de jongens van de B-side vinden dat ze daarmee de Bredase supporterscene op de kaart zetten, vooral blijven doen!

Nadat een aantal jaar geleden de tap in het uitvak werd gesloten vanwege het trommelen op een mayonaise emmer hebben ze de situatie in Breda na ons laatste bezoek wat serieuzer aangepakt. De ingang is verplaatst en het trappenhuis volledig dichtgezet met hekwerk en netten. Het lijkt meer op de luchtplaats van Alcatraz dan op een voetbalstadion. Afijn, je moet er wat voor over hebben om elke thuiswedstrijd je zelfbedachte huisregeltje in stand te houden en de discussie aan te gaan met uitsupporters die deze onzin niet accepteren. Is het niet met De Graafschap, dan is het wel met Willem II, FC Groningen of MVV.

Zoals gewoonlijk nemen we ook deze editie weer alle materialen mee. Eens zien hoever we dit jaar weer gaan komen. Als even later blijkt dat een megafoon door de controle is geglipt gaan alle alarmbellen rinkelen. Het nieuwe plan B(reda) wordt direct in werking gezet. Ditmaal is het niet de tap maar de deur bovenaan het trappenhuis die z.s.m. gesloten moet worden. Leuk bedacht mensen, maar die hadden we natuurlijk al aan zien komen. Die deur blijft dus gewoon open. Daarnaast wordt besloten om de toestroom van supporters stil te leggen. Na een paar minuten wachten is het genoeg en besluiten we om de bedieningsknop van de tourniquets zelf maar in handen te nemen. Hierbij wordt, in tegenstelling tot latere berichtgeving vanuit NAC, geen enkele gewelddadige handeling verricht. Sterker nog. Zowel de security als de vrouwkes van NAC doen netjes een paar stappen achteruit waarna wij zelf in alle rust een groot deel van de 200 wachtende superboeren, waaronder de jongens met de trommels, binnen kunnen laten. Als politie Doetinchem het welletjes vindt ontstaat er met hen wat duw en trekwerk. Dit mag echter geen naam hebben en wordt later dan ook netjes uitgesproken.

Met een terecht punt op zak krijgen we na de wedstrijd onderstaand persbericht onder ogen, wat zoals gewoonlijk weer klakkeloos door diverse media wordt overgenomen.

 

Ook nu wordt er weer alles aan gedaan om (uit)supporters in een slecht daglicht te zetten. NAC moet zich kapot schamen. Zelf de organisatie niet op orde, dus dan maar op deze manier je straatje schoonvegen. Ook van onze eigen club, ooit zo uitgesproken, komt wederom geen kritisch tegengeluid. Onbegrijpelijk dat je je eigen supporters op deze manier laat wegzetten in de media terwijl je exact weet wat daar wel en vooral niet gebeurd is. Precies dit is het probleem binnen de huidige organisatie. Wel de lusten, niet de lasten. 

Eenmaal op de terugweg is het lezen van de reacties weer ouderwets genieten. Alleen dit is al een reden om volgend jaar een nieuwe poging te wagen. Als die 18000 supporters toeschouwers op de tribune net zo fanatiek zouden zijn als op social media dan hadden ze in de Rat Verlegh ArenA geen last gehad van een klein groepje uitsupporters, met trommel, dat ver weggestopt zit in een meters hoog en smerig aquarium. Pak je verlies. Volgende jaar nieuwe ronde nieuwe kansen! Tot die tijd, lekker blijven meehossen op de trommels en megafoons van Lokeren!