De Graafschap – Sparta (play-offs)

Zelden zal het contrast tussen vreugde en verdriet zo groot zijn geweest. De uitzinnige vreugde na de 1-2 in Rotterdam heeft drie avonden later plaatsgemaakt voor het gevoel van complete ontgoocheling. De Graafschap heeft zich ondanks een prima uitgangspositie de kaas van het brood laten eten in ultieme finale van de play-offs. Ondanks dat we zelf nooit zullen ervaren hoe het is om onder dergelijke druk aan een aftrap te verschijnen in een wedstrijd als deze, kunnen we stellen dat het vanaf de eerste tot en met de laatste minuut zwaar ondermaats was. Tuurlijk is de spanning een factor die verlammend kan werken. Maar zelfs de messen die tijdens zo’n wedstrijd vanaf de warming-up al tussen de tanden moeten zitten hebben we blijkbaar afgegeven aan de Rotterdammers. Zij klappen er wél vanaf het begin  keihard in en compenseerden gebrek aan kwaliteit met wilskracht, doorzettingsvermogen en de over-mijn-lijk-mentaliteit.

Natuurlijk gaven enkele van onze jongens wél thuis, maar als niet iedereen dat op kan brengen dan is het wachten tot het kaartenhuis in elkaar zakt. Uiteindelijk komt dat moment pas in de 74e minuut. Sparta zet niet alleen de 0-1 op het scoreboard, maar ook direct het mes strak op onze keel. De langste 15 minuten in de 65-jarige historie van De Graafschap breken daarmee gelijk aan. De Graafschap dat eigenlijk al vanaf het begin van de wedstrijd naar het einde snakt, haalt het einde niet. Notabene Adil Auassar dompelt De Vijverberg in rouw. 0-2 en de Keuken Kampioen Divisie lonkt. Met het noodlot omarmd wordt de wedstrijd uitgespeeld. Na slechts één jaar Eredivisie zijn we weer waar we zo lang mogelijk vandaan wilde blijven. En dat is terecht te noemen. Als je niet alles geeft, dan verdien je ook niet om alles te krijgen. Degraderen doe je over een heel seizoen, niet alleen over de tweede seizoenshelft of de play-offs. De desillusie is enkele minuten later af te lezen van de duizenden die naar huis keren om de wonden te likken. Zij blijven, samen met de enkele spelers die De Graafschap wél trouw zullen blijven, achter met de puinhoop die de Keuken Kampioen Divisie heet.

Twee en een half jaar lang was Henk de Jong de entertrainer van het geheel. Twee en een half jaar lang was het Henk de Jong de entertrainer die zich veelvuldig uit sprak over de ‘geweldige supporters in Doetinchem!’. Tijdens een laatste ‘ereronde’ is het diezelfde Henk de Jong die schittert. Schittert door afwezigheid. Het motief is tot op heden nog onduidelijk, maar Henk heeft dé gelegenheid om zijn waardering voor de supporters kenbaar te maken in daden aan zijn neus voorbij laten gaan. In plaats van met ‘zijn jongens’ de tranen van de 12.500 te delen verkiest hij de luwte van de catacomben. Even later staat hij voor de camera’s te vertellen dat hij de ellende morgen gaat ontvluchten in Italië. Begrijp ons niet verkeerd, want Henk zal een geweldige kerel zijn en hij heeft absoluut wat losgemaakt in Doetinchem, maar zijn lovende woorden over de support op De Vijverberg en ver daar buiten zijn weinig tot niets meer waard na deze ontmaskering. Hiermee wordt door de BT niet gezocht naar een zondebok die schuld van de degradatie op zich moeten nemen, want dat doe je ook SAMEN. Ook met de heren hogerop in de organisatie die over het gehele seizoen geen Eredivisiewaardig elftal op de been heeft weten te krijgen. Slecht is slecht en goed is goed. En zolang we als Brigata Tifosi nog op de tribune blijven staan zullen we dit uitspreken. Via deze weg of op diezelfde tribunes.

Gelukkig kende de avond op supportersgebied nog wel een stuk of 80 lichtpuntjes. Een jaar lang hebben we ons weer in het zweet gewerkt om De Graafschap op sportief en supportersgebied weer op de kaart te zetten in de Eredivisie. Het resultaat daarvan was maar liefst 14 acties verdeeld over thuis- en uitwedstrijden. Het meest actieve seizoen binnen 15 jaar Brigata Tifosi waarin de ene grote actie de andere afwisselde. Daarnaast stond dit seizoen in het teken van het naar elkaar toe groeien als supporters zijnde. Niet alleen door de uitvakken die voor De Graafschap-begrippen goed gevuld waren, maar ook door de onderlinge communicatie met elkaar en bereidwilligheid een stapje extra voor elkaar te zetten. Zo lijkt een stevig fundament te zijn gelegd voor het volgende seizoen. Vanavond moest dan ook de kers op taart worden. De 1-2 in Spangen was leuk, maar gevoelsmatig nog lang niet genoeg. Er zou nog een finale plaatsvinden op De Vijverberg en om onze jongens een douw in juiste richting te geven moest er dan ook groots uitgepakt worden.

Er was op voorhand gevraagd om een gekkenhuis op De Vijverberg. En dan kun je het krijgen. Zodoende is er gekozen om de spelers bij binnenkomst van het stadion niets aan de verbeelding over te kunnen laten. De Spinnekop-, Roodbergen- en Groendendaaltribune zijn kort voor de opkomst verdronken in totaal 7.000 blauw-witte vlagen. Voor diezelfde tribunes is kort daarvoor al een reusachtig velddoek verschenen met de tekst uit het nummer ‘Ik heb ow lief’ van Ghijs de Bruijn. Op zich al een geweldige apotheose, maar het is een finale waar alles op het spel staat. Om de boodschap aan de spelers nog wat extra kracht bij te zetten ontsteken we een tachtig tal fakkels verspreid over de gehele De Vijverberg. Ongekende taferelen voor een Nederlands voetbalstadion. En wat de KNVB betreft; krijg de tering! Wij bepalen wat er in ons stadion op onze tribunes gebeurt, niemand anders!

Nu de zomerstop aanbreekt is het tijd om de moed weer bij elkaar te rapen voor volgend seizoen. Maar niet voordat we alle supporters hebben bedankt. Zij hebben bijgedragen aan een (supportertechnisch) geweldig seizoen, met voor De Graafschap-begrippen geweldige cijfers wat betreft bezoekersaantallen. Van Groningen tot aan VVSB. We waren er. Altijd! We hopen dan ook met zijn allen van harte dat we ondanks deze dreun de ingezette lijn door kunnen trekken. Want ook in Leeuwarden, Maastricht en Helmond zijn en blijven wij De Graafschap. We hopen jullie weer te zien op zowel De Vijverberg als in de uitvakken ondanks het feit dat we maar weer moeten afwachten wat Hofstede ons in de maag zal splitsen.

Nogmaals dank en tot volgend seizoen. Brigata Tifosi 2003

_DSC0008 kopiëren

_DSC0076 kopiëren

_DSC0080 kopiëren

_DSC0003 kopiëren

_DSC0006 kopiëren

_DSC0050 kopiëren

_DSC0054 kopiëren

_DSC0056 kopiëren

_DSC0064 kopiëren

_DSC0071 kopiëren

_DSC0075 kopiëren

_DSC0159 kopiëren

_DSC0222 kopiëren

_DSC0305 kopiëren

_DSC0302 kopiëren

_DSC0312 kopieren

_DSC0324 kopiëren

_DSC0341 kopiëren

_DSC0345 kopieren

foto002

foto003

Bron: onbekend

foto001

Bron: fcupdate

panoramagraspa3kleinwebsite

Klik op bovenstaande foto voor een vergroting

_DSC0385 kopiëren

_DSC0483 kopiëren

_DSC0495 kopiëren

_DSC0515 kopiëren

_DSC0534 kopiëren

_DSC0571 kopiëren

_DSC0598 kopiëren

_DSC0629 kopiëren

_DSC0650 kopiëren

_DSC0663 kopiëren

_DSC0707 kopiëren

_DSC0740 kopiëren

_DSC0766 kopiëren

_DSC0780 kopiëren

_DSC0792 kopiëren

_DSC0794 kopiëren

_DSC0800 kopiëren

_DSC0801 kopiëren

_DSC0844 kopiëren

_DSC0863 kopiëren

_DSC0880 kopiëren

_DSC0884 kopiëren

_DSC0902 kopiëren

_DSC0924 kopiëren

_DSC0928 kopiëren

_DSC0933 kopiëren

_DSC0938 kopiëren

_DSC0939 kopiëren

_DSC0941 kopiëren

_DSC0944 kopiëren

_DSC0964 kopiëren

_DSC0970 kopiëren

_DSC0991 kopiëren

_DSC0005 kopiëren

_DSC0008 kopiëren

_DSC0012 kopiëren