De Graafschap – AZ

In de week voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen AZ werd er vooral genöhld over de 6 punten die ons afhandig waren gemaakt. Eerst werd een zekere overwinning in eigen huis verspeeld tegen Heracles en ook in Groningen kregen we doordeweeks de deksel op de neus. Op dat moment zijn er nog 6 speelronden te gaan en duiken langzaam maar zeker de ‘voorlopige speelschema’s van de promotie en degradatie play-offs weer op. Als dat gebeurt weet je dat het slot van de competitie definitief is aangebroken. Het lijkt er tot zover op dat het nog wel eens een zenuwslopende kan gaan worden. Echter is gebleken dat we in de tweede seizoenshelft meer dan prima in staat zijn om onze huid duur te verkopen. Dat ons dat niet altijd de volle buit opleverde daargelaten.

AZ komt dus op bezoek. Als we terugdenken aan de heenwedstrijd in Alkmaar spoelen we het wedstrijdbeeld dat ons is bijgebleven die avond maar snel weg in De Grutstraat. Het zal één van de lelijkste wedstrijden zijn geweest die we de afgelopen jaren voorgeschoteld gekregen hebben. Genoeg reden om alleen daarom al eerherstel te bewerkstelligen vanavond en dus niet weer als makke lammetjes voor het doel te gaan hangen. Maargoed, de aanvangstijd van 20:45 biedt de liefhebber allereerst de mogelijkheid tot verkoeling in de kroeg. Als de scenario’s voor een spannend competitieslot uitvoerig zijn besproken maken we ons op om naar de Lijsterbeslaan te verkassen. Ook vanavond zal De Vijverberg meer dan goed gevuld zijn. Na een eervolle minuut stilte begint het vak om 20:45 aan dik 90 minuten support. AZ lijkt en is al snel voetballend een maatje te groot, maar de recente geschiedenis heeft uitgewezen dat dat niet perse op het scorebord terug te vinden hoeft te zijn. De ruimtes worden vakkundig klein gehouden en de bezoekers weten eigenlijk niet tot een splijtende pass te komen die tot een levensgrote kans leidt. De Graafschap doet in tegenstelling in Alkmaar wat het kan, maar weet ook geen doelrijpe kansen te creëren. De stand van 20:45 is dan ook de ruststand drie kwartier later; 0-0. Met een virtueel punt op naar de thee.

Excelsior heeft bij het beginnen van de tweede helft dan al verloren in Groningen, wat een resultaat nog welkomer zou maken vanavond. De tweede helft is dan nog maar een paar minuten oud als AZ het sportieve overwicht weet uit te drukken in een doelpunt. 0-1 en er is weinig perspectief op een gelijkmaker. Maar zoals we in de afgelopen week al te maken kregen met een aantal oeroude wetten van het voetbal, zo gelden deze wetten vanavond ook. 0-1 blijft een te overbruggen stand, ook wanneer je weinig te vertellen hebt. En zo wordt er met wilskracht gecompenseerd wat er voetballend vanavond niet helemaal uit kan komen. De vierde man heeft dan net aangegeven dat er nog 5 minuten extra gaan worden gespeeld als Van Mieghem besluit om een slechte verwerkte bal maar eens de 16 in te volleren. De Alkmaarse doelman strekt zich net niet helemaal en dat lijkt in eerste instantie prima, want de voorzet of het schot op doel (wat het ook geweest moge zijn) ketst af op de paal. Echter is het de hand van de doelman die in de lucht blijft hangen. Het gevlochten leder maakt daar dankbaar gebruik van. Via de achterkant van de hand valt de 1-1 binnen in de 91ste minuut. We stelen een punt en dat is ranglijsttechnisch niet alleen lekker, maar ook tussen de oren voor de jongens op het veld.

Zondag moeten we er weer staan tegen PSV. Ook daar zullen ze beter zijn in het spelen van de bal naar de goede kleur. Maar dat is geen reden om geen ticket te kopen en om onze jongens naar, wie weet, weer een onverwacht resultaat te schreeuwen. Voor €9,- ben je erbij! Ondanks de aftrap van 12:15 verwachten we zondag niets minder dan weer een Graafschapwaardig uitvak. Tot dan.

_DSC0001 kopiëren

_DSC0012 kopiëren

_DSC0015 kopiëren

_DSC0018 kopiëren

_DSC0051 kopiëren

_DSC0067 kopiëren

_DSC0100 kopiëren

_DSC0120 kopiëren

_DSC0156 kopiëren

_DSC0201 kopiëren

_DSC0205 kopiëren

_DSC0277 kopiëren

_DSC0337 kopiëren

_DSC0415 kopiëren

_DSC0486 kopiëren

_DSC0508 kopiëren

_DSC0519 kopiëren

_DSC0553 kopiëren

_DSC0563 kopiëren

_DSC0630 kopiëren

_DSC0635 kopiëren

_DSC0667 kopiëren

_DSC0676 kopiëren

_DSC0681 kopiëren

_DSC0684 kopiëren

_DSC0687 kopiëren

_DSC0693 kopiëren

_DSC0701 kopiëren

_DSC0788 kopiëren

_DSC0820 kopiëren

_DSC0863 kopiëren

_DSC0915 kopiëren