Eerste actie tegen Ross en De Jong succes: andere acties volgen!

Actiecomite DGRevolutie heeft vrijdagavond actie gevoerd voor het vertrek van voorzitter Clemence Ross en commissaris George de Jong. Dit gebeurde op diverse manieren. De ‘kofferactie’ van de Brigata Tifosi, waarmee De Jong en Ross ‘s ochtends al werd gesommeerd hun koffers te pakken, trok de aandacht van landelijke media. Spandoeken, witte zakdoekjes en spreekkoren zorgden ‘s avonds voor een niet mis te verstane boodschap: Ross en De Jong eruit! Helaas waren ze zelf niet aanwezig…

De actie voldeed aan de vooraf gestelde voorwaarden. Zo wilden we een geweldloos statement maken en moesten de spelers er niet onder lijden. Beide doelstellingen zijn glansrijk behaald: er is geen haar gekrenkt van wie dan ook en de sfeer was in tijden niet zo goed op de Vijverberg. Het maakt de reactie van de club des te potsierlijker. De club riep moord en brand voor de wedstrijd en Ross en De Jong bleven zelfs thuis. Helaas zien wij dit als het bewijs dat deze bestuurders ongeschikt zijn voor De Graafschap. Een Graafschapbestuurder trotseert de storm met opgeheven hoofd. Clemence Ross en George de Jong kozen ervoor om thuis te blijven, genoeglijk bij de open haard. Ken uw club!

Ook de uitlatingen van directeur Bloemers bieden weinig hoop. Die tracht ons weg te zetten als een zeurende minderheid. Hij rechtvaardigt dit onder meer door te roepen dat niet alle supporters aan de actie meededen. Klopt, echter, dit is nooit onze verwachting geweest. De Vijverberg is geen bastion van doorgewinterde actievoerders. De Achterhoeker is loyaal en een tikje afwachtend. Een substantieel deel van het publiek steunde de actie openlijk. De spandoeken werden ook beloond met een openlijk en groot applaus. Als De Graafschap denkt ons weg te kunnen zetten als een zeurend groepje zonder enig draagvlak, dan gaat men van een koude kermis thuiskomen (al is voor Ross en De Jong thuisblijven wellicht passender taal). We respecteren uiteraard verschillende meningen op de tribune, in tegenstelling tot De Graafschap zijn wij niet bang voor tegengas.

Laat ons ook nog eenmaal benadrukken: we zijn geen eendimensionale beweging. We willen dat Ross en De Jong vertrekken, omdat Ross faalt als boegbeeld van onze mooie club en geen toegevoegde waarde is, en De Jong belast is met voetbalzaken, het belangrijkste onderdeel waarop uitgerekend het meest is misgegaan. Met het vertrek van dit duo zijn we er nog lang niet. Sterker, dan begint het pas. De club moet van bovenaf worden doorgelicht en schoongemaakt. Het grootste probleem van De Graafschap is dat mensen zich niet meer in de club herkennen. Of het nu om supporters, sponsors gaat of clubiconen als Rene Bot. De Graafschap zou zich daar ook zorgen over moeten maken in plaats van deze defensieve, soms zelfs intimiderende houding aan te nemen.

En voor wie eraan mocht twijfelen: we gaan door! Uit allerlei geledingen krijgen we steun. We zullen niet rusten voor Ross en De Jong weg zijn bij onze mooie club. We gaan nu hard nadenken over verdere acties, waarover spoedig meer.

Wij zijn De Graafschap, De Graafschap dat zijn WIJ!