De Graafschap zegeviert op de Adelaarshorst

Na één seizoen afwezigheid staat hij weer op het wedstrijdprogramma: Eagles-uit. De thuiswedstrijd eerder dit seizoen eindigde in alle opzichten teleurstellend. De actie mislukte, de heksenketel op de tribune bleef uit en er werd met 1-1 gelijkgespeeld. Een prima gelegenheid om vanmiddag orde op zaken te stellen. Zowel op de tribune als op het veld valt er wat te winnen vandaag. Zodoende wordt er in de week voorafgaande aan de wedstrijd een actie op touw gezet waarin de Achterhoek met Doetinchem als ‘voetbalhoofdstad’ centraal staat. Een uitgekiende planning doet er voor zorgen dat de actie daags voor de wedstrijd gereed is om te tonen.

Op zondag wordt om 10:30 bij het honk verzameld om ons niet veel later naar de bus te begeven. Als de actie is ingeladen en iedereen zijn plek in de bus heeft weten te veroveren kan cluster 1 richting Deventer vertrekken. Een overwinning vandaag zal betekenen dat er definitief afscheid genomen kan worden van Eagles als achtervolger in de strijd om directe promotie. Tevens is het één van de weinige potjes in de KKD waar je écht naar toeleeft. In Deventer leeft de wedstrijd niet in het bijzonder, zo klinkt het met enige regelmaat vanuit het Eeagles-kamp. De Adelaarshorst is vandaag echter uitverkocht en voorafgaande aan de laatste training wordt de selectie met wat pyro op scherp gezet. Maar nee, de wedstrijd kent voor de Deventenaren geen extra lading hoor. Na een tour door vele Achterhoekse dorpen, komen we op tijd aan bij het Stadion, waar we direct beginnen met de voorbereidingen voor de actie. Een tekstdoek, een megadoek en een 400-tal zwaaivlaggen moeten vandaag bijdrage aan een sfeervol vak gevuld met 400 Superboeren.

Als ruim voor de aftrap op de B-side zich een ‘vermakelijk’ schouwspel afspeelt weten we niet direct of we nou in de maling worden genomen. De ietwat knullige vertoning levert in ieder geval 400 Achterhoekse glimlachen op. Als de spelers het veld betreden zijn wij aan zet. Het tekstdoek voor de lexaanwand wordt opengeklapt en vanaf de onderkant van de tribune wordt een megadoek naar boven doorgegeven. Ondertussen klinkt het Acht-Acht-Achterhoek luidkeels door de Adelaarshorst. Wanneer doek weer naar naar beneden komt, verschijnt een blauw-witte vlaggenzee. De voorsprong op de tribune is genomen.

De openingsfase van de wedstrijd is voor de thuisploeg. Wanneer De Graafschap voor de eerste keer aanstalten maakt om poging te nemen op het Deventerse doel is het Ralf Seuntjens die als een duvel uit het doosje met een sluwe voetbeweging de 0-1 binnen tikt. En dan is het doodstil in De Adelaarshorst. De sfeer in het uitvak is opperbest en de vroege voorsprong komt in de eerste helft eigenlijk niet in gevaar. Op slag na rust is het wederom Seuntjens die goed werk verricht. Hij bluft de Eagles back gemakkelijk af en weet zo Van den Boomen te bedienen die wel raad weet met deze opgelegde kans; 0-2 en het uitvak ontploft voor de tweede maal vanmiddag. Liters bier vliegen over en weer over de lexaan en op wat gebeuk tegen de lexaanwand na blijft een grimmig sfeertje uit. In het restant van de wedstrijd wordt verzuimd om de Eagles opnieuw te vernederen in eigen huis. Dat is niet alleen jammer, maar zelfs ook nog gevaarlijk als Pouwels in de 86e minuut uit het niets de 1-2 aantekent. In de 95e minuut lijkt het vooraf onmogelijk gehouden scenario nog uit te komen ook. De 2-2 ligt op de pantoffel, maar wonder boven wonder eindigt de inzet aan de goede kant van de paal. De ontlading is groot en er wordt met volle teugen genoten van het afdruipen van de 8000 man in het stadion.

Wat er zich in de daaropvolgende 5 minuten afspeelt is Graafschap-onwaardig. Er is vanaf het veld en vanaf de tribune hard gewerkt voor een goed resultaat. 90 minuten hebben we samen alles gegeven. Dat betekent dat je na de wedstrijd, en helemaal deze wedstrijd, samen de overwinning viert. Na enkele tientallen seconden druipt de spelersgroep echter af omdat er vanaf de zijkant zou worden geroepen dat ze naar binnen moeten om zodoende de rust te bewaren. In onze ogen is de veiligheid van de spelers geen seconde in het geding geweest. In plaats van wat meer afstand te nemen van wat muntjes en aanstekers wordt er afgedropen naar binnen. Angst regeert. Een discussie tussen supporters en enkele spelers is het gevolg. Niets anders dan de verdiende overwinning uitgebreid vieren met de supporters was op zijn plek geweest! Een speler in ons shirt laat zich niet bij het minste geringste wegjagen! Al met al een triest einde van een mooie middag waarin we een grote stap hebben kunnen zetten richting de Eredivisie.

De foto’s van de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles zijn toegevoegd in ons fotoboek

004

006

_DSC0793 kopiëren