De Graafschap verwijdert KNVB MAFFIA choreo

Vlak voor de winterstop kreeg de club wederom een collectieve straf opgelegd vanuit de KNVB voor het afsteken van vuurwerk in de wedstrijd tegen FC Eindhoven. Dat wij daar zelf voor gestraft worden, helemaal prima. Maar wat bezielt je om supporters te straffen die – overduidelijk – op geen enkele manier betrokken zijn geweest bij het afsteken van vuurwerk? De Graafschap is in beroep gegaan tegen deze absurde straf, maar kreeg helaas nul op het rekest.

Naarmate de straffen steeds belachelijker worden, groeit ook onze drang om ons hiertegen fel uit te spreken. Dat hebben we altijd gedaan en dat zullen we blijven doen. Niet eerder heeft de club, weliswaar vaak met tegenzin, ons in de weg gezeten om een kritische noot te laten vallen richting de KNVB. Tot vandaag…

Aansluitend op de collectieve straf, mochten er van de KNVB geen spandoeken zichtbaar zijn op de lege vakken (althans dat is de info vanuit De Graafschap). Daarop hebben wij besloten om een choreo neer te leggen op alle stoeltjes op de Roodbergentribune. Een duidelijke boodschap waar niet alleen wijzelf, maar ook vele andere De Graafschappers zich in kunnen vinden: KNVB MAFFIA!

Zoals wel vaker dit seizoen, weigert de club om krachtig stelling te nemen. Of het nou gaat om straffen vanuit de KNVB, onterechte buscombi’s of het ongastvrije handelen van onze eigen Burgemeester. Een krachtig statement blijft keer op keer uit. En daarom realiseerden we ons dat De Graafschap dit niet als kans zou zien om zich eens te onderscheiden.

Maar dat de club op maandagochtend direct, zonder overleg of gesprek onze boodschap zou verwijderen, hadden wij niet zien aankomen. Om ervoor te zorgen dat er niets op social media terecht zou komen is er zelfs voor gekozen om mensen uit bed te bellen om de choreovellen te verwijderen.

Wat ons betreft had de club op maandagochtend keuzes genoeg. Van het laten liggen van de actie en deze zichtbaar te laten zijn tijdens de wedstrijd, tot het weghalen na een mededeling daarover naar ons. Van het laten zien van dit supportersgeluid tot vlak voor aanvang van de wedstrijd en het daarna weghalen tot het in gesprek gaan hierover met supporters. Maar de club heeft haar keuze gemaakt. Censuur op de Vijverberg is een feit. Niet vanuit de KNVB. Dit keer is De Graafschap niet alleen bang om zichzelf te laten horen. Nu ook te bang om supporters hun boodschap te laten verkondigen op de tribunes.

Met het weghalen van de choreo heeft de club duidelijk een kant gekozen. Of dit een verstandige keuze is geweest? De tijd zal het leren …