De Graafschap verliest 2 uitwedstrijden in een week

Heerenveen – De Graafschap (beker)
Zo’n 80 man nemen de moeite om het doordeweekse bekeraffiche, in de vorm van Heerenveen-uit, bij te wonen. Als de groep via een korte pitsstop in Zwolle is gecompleteerd, komen we uiteindelijk kort voor de aftrap aan bij het bezoekersvak.
Na het bijna gebruikelijke onderonsje met de Heerenveen-stewards, betreden we zonder achterblijvers de tribune. De vorige ontmoetingen in het Abe Lenstra-stadion en de huidige vorm van de ploeg, geven niet de indruk dat er ook echt  wat te halen lijkt te vallen in Friesland. Maar als Bednarek een strafschop keert en Heerenveen verzuimt de leiding te nemen, blijft de volgende ronde in praktijk maar één doelpunt weg. Als nieuwkomer Overbeek in de 67e minuut de bal via de kluts tegen de touwen werkt lijkt een bekerstunt in de lucht te hangen. Tot de 87e minuut in ieder geval. Heerenveen komt op gelijke hoogte. De 1-1 lijkt als een mokerslag te zijn aangekomen. In de eerste helft van de verlenging geeft De Graafschap in een tijdsbestek een van 12(!) minuten 4 doelpunten weg. Zo worden de Europese-aspiraties maar weer opnieuw een jaartje uitgesteld. Later die week zullen de jongens de mogelijkheid krijgen om in Breda orde op zaken stellen.

heegra1617012

NAC – De Graafschap
Na een aantal jaar van het wedstrijdprogramma te zijn verdwenen, is NAC-uit weer onderdeel van het seizoen. Als enkele jongens wat eerder de deur van het werk achter zich dichttrekken kan er om 17:15 koers worden gezet richting het Zuiden. Ruim 300 man nemen die vrijdagavond dezelfde route. De wedstrijd zal in het teken staan van normalisatie onder voetbalsupporters. Diverse groeperingen van beide ploegen maken het mogelijk, voor hen die dat willen, een biertje te drinken met de supporters uit Breda. Die avond zal ook de biertap in het uitvak open zijn. Als we bij aankomst het uitvak boven het supportersplein verkiezen, worden de doeken opgehangen en de vlaggen in gereedheid gebracht. Aangezien er sinds jaar en dag een trommelverbod geldt in het Rat Verlegh-stadion, wordt er van de nood een deugd gemaakt en doet een binnengesmokkelde emmer vanavond dienst als trom. Wanneer ook deze vakkundig is vastgetaped kan er opnieuw jacht worden gemaakt op een uitoverwinning. Het vak laat in een goed gevuld stadion diverse malen goed van zich horen. Als de Bredase veiligheidscoordinator na enkele minuten lucht krijgt van van de trommel, neemt hij niet sportief zijn verlies, maar besluit hij de biertap uiterst kinderachtig dicht te draaien. Normalisatie, maar nog nét niet helemaal dus. NAC heeft inmiddels in een zwakke eerste helft de 1-0 al aangetekend. Mét trom probeert het uitvak in de tweede helft de ploeg nog een impuls te geven om tot een resultaat te komen. De enkele kansen worden echter niet benut en na iets meer dan 90 minuten staan we wederom met lege handen in een uitwedstrijd. Voor Jan en Jan wordt het zo langzamer hand de tijd om de vingers op de zere plekken te leggen, want na deze vrijdagavond doen we een Graafschap-onwaardige dertiende plaats op de ranglijst aan.

nacgra001

Klik hier voor de foto’s van beide wedstrijden