De Graafschap rekent af met uit-syndroom

Vorig jaar nog een Eredivisieaffiche, vandaag weer een topper in de Keuken Kampioen Divisie. De tegenstander in combinatie met de toegankelijke vervoersregeling doet 585 supporters een kaartje laten halen voor het uitvak in het Rat Verlegh-stadion. Er werd ons in eerste instantie aangeboden om plaats te nemen in het vak onder het uitvak. Een supportersvriendelijke oplossing! Wel hebben we direct aangegeven dat er goede afspraken gemaakt moesten worden over de spandoeken die vele groepen elke week weer meebrengen. Deze visuele manier van support geeft het uitvak wekelijks een schitterend Achterhoeks aanzicht. In het verleden hebben vergelijkbare situaties al vaak voor gezeik en opstootjes gezorgd. Voorkomen is beter dan genezen is dus het motto. Dat NAC op het gebied van sfeerverhogende materialen alles behalve gastvrij is weten we inmiddels, echter een verbod op doeken voor het vak gaat nog eens een stap verder. Een dag voor de wedstrijd kregen we het bericht dat er geen oplossing gevonden was en dat NAC ons terug zou plaatsen in ‘het aquarium’. Ook kregen we te horen dat  alleen wij als BT zijnde waarde hechten (hoe kun je dat weten zonder deze vraag bij de andere vaste groepen neer te leggen?) aan het tonen van een doek. We hebben direct aangegeven naar een creatieve oplossing te zoeken. Bij PSV-uit bijvoorbeeld werd er een provisorisch pvc-hekje in elkaar gezet. Met deze oplossing konden we alsnog met zijn allen in het onderste vak plaatsnemen, konden de reclameborden zichtbaar blijven en konden de doeken worden getoond. Het is uiteindelijk de beslissing van NAC zelf geweest om de gemaakte keuze niet meer te wijzigen’. Mensen die beweren dat de BT de keus heeft gemaakt om in het aquarium te zitten hebben het dus mis. Wij hebben in het beginstadium onze wensen kenbaar gemaakt, net als dat we dat elke uitwedstrijd doen. NAC heeft uiteindelijk de beslissing gemaakt en weigerde deze later nog aan te passen. Het wordt tijd dat er in Breda een gastvrije standaard komt en dat uitsupporters niet met tal van creatieve oplossingen moeten komen om maar niet in dat aquarium te hoeven. Behandel een uitsupporter zoals je zelf ook behandeld wilt worden; haal die overdreven lexaanwand weg en sta open voor de manier van support van de tegenstander!

Het vertrek uit Doetinchem staat vandaag gepland op 16:30. Voorafgaande aan de wedstrijd is het de bedoeling om middels kofferbakverkoop nieuwe merchandise aan de man te kunnen brengen. De geplande aankomsttijd van 19:00 wordt natuurlijk niet gehaald, maar desondanks weet menig supporter zich nog te voorzien van één van de 100 exemplaren. Het vak kan ondertussen door de andere jongens wedstrijdklaar worden gemaakt. Als ook de andere groepsdoeken zich aan de wand voegen kan om 20:00 de strijd om de tweede plaats losbarsten. Het vak schaart zich vanaf de eerste minuut achter de jongens en dat resulteert na iets meer dan 30 seconden al in een voorsprong. Daryl van Mieghem, de man die zo gemist leek te worden, verschalkt de Bredase doelman op fraaie wijze en zowel het uitvak als de ploeg tanken daarmee een flinke dosis zelfvertrouwen. En dat was nodig, want met slechts één overwinning uit de laatste vijf wedstrijden heeft koploper Cambuur een gaatje kunnen slaan. Het vak gaat door met waar het gebleven was en zo ook de jongens op het veld. Er staat weer eens een herkenbaar De Graafschap. Vlak voor rust is het Javier Vet die de 0-2 tegen de touwen werkt en het uitvak voor de tweede maal deze avond in vervoering. Als NAC op slag van rust ook nog eens met 10 man komt te staan lijkt niets ons meer in de weg te staan voor een uitoverwinning waar al zo lang naar wordt gesnakt.

Javier Vet lijkt kort na rust de wedstrijd definitief in het slot te gaan gooien, maar houdt de Bredase formatie nog enigszins in leven. Een van richting veranderde bal van invaller Dogan valt in de 58e minuut binnen en dan duren de daaropvolgende ruim 30 minuten gevoelsmatig dubbel zo lang. Als het Rat Verlegh stadion zich dan ook eindelijk enigszins laat horen lijkt de gelijkmaker voor de hand liggender dan de bevrijdende 1-3. De 11 van De Graafschap lijken zich geen raad meer te weten met de 10 van NAC, maar er wordt standgehouden. De drie punten worden na uiteindelijk 95 minuten veiliggesteld en daarmee ook de mentale opsteker die we als geheel goed konden gebruiken. Zoals het hoort wordt dat gevierd met uitvak en kunnen we even later met vertrouwen weer koers zetten richting het oosten des lands. Daar wacht ons vrijdag FC Dordrecht op De Vijverberg. Laat het uitvak van vanavond een voorbeeld zijn voor de vrijdagavond wanneer het beginsignaal klinkt!

De foto’s van de uitwedstrijd tegen NAC zijn toegevoegd in ons fotoboek

foto001

_DSC0669 kopiëren