De Graafschap hard onderuit in Venlo

Twee wedstrijden staan er vandaag op het programma. De een in de kelder van de 2e Bundesliga en de ander in de kelder van de Eredivisie. MSV Duisburg speelt vandaag voor de allerlaatste strohalm om nog enigszins een reële kans te maken op lijfsbehoud. Sandhausen komt op bezoek en ondanks de belabberde vorm waarin de ploeg verkeerd, zal er toch nog een keer alles uit de kast gehaald moeten worden. De speelschema’s zijn ons gunstig gezind en dat biedt ons de mogelijkheid om, voorafgaand aan VVV-uit, op de vroege zaterdagmorgen de trein richting Duisburg te pakken. Met bijna 60 man Brigata Tifosi zullen vandaag PGDU bijstaan in hun strijd om lijfsbehoud. De reis begint vanaf De Huet om een uurtje of 08:00 waar meer dan een enkeling zich al waagt aan een vloeibaar ontbijtje. In Zevenaar is de groep compleet en stappen we over op de internationale trein richting Duisburg Hauptbahnhof

Een gehele divisie melkflessen banjert kort na tienen het station van Duisburg uit. Opgevangen door enkele jongens van PGDU begeven we ons naar de dichtstbijzijnde kroeg om de Nederlandse pilsners in te ruilen voor wat oostelijker materiaal. De naastgelegen bakker leent zich dan ook perfect om toch nog maar even een wat vastere bodem te leggen. Als het overgrote deel van PGDU klaar is met de voorbereidingen voor de choreo, trekken we per tram verder naar de Schauinsland Reisen Arena. Het moet een apart gezicht geweest zijn voor de Duisburgers. Ondanks dat er vele bezoeken voorafgingen, gebeurde dat niet eerder met een groep van dit formaat. Eenmaal in het stadion nemen we gezamenlijk plaats in de brandende zon op Nordkurve waar het vandaag moet gaan gebeuren. Als een ‘blockfahne’ over het middelste gedeelte van de tribune naar boven wordt getild komen de spelers het veld op. Net als de beginfase tegen Paderborn vorige week is het Duisburg dat aanspraak maakt op de eerste treffer. En dan voel je hem al aankomen; Sandhausen neemt de leiding en de ‘Zebra’s’ lijken lamgeslagen. Als in de 62e minuut dan ook de 0-2 valt lijkt het doek definitief gevallen. Vier punten achter op een play-off plek en een aanzienlijk minder doelsaldo dan Magdeburg lijken onoverbrugbaar geworden. Op wonderbaarlijke manier wordt de score toch nog gekanteld. De 1-2 valt en de aanhoudende storm op de defensie van Sandhausen resulteert in een pingel die ervoor doet zorgen dat Duisburg nog één punt overhoudt aan dit duel. En daarmee leeft het nog! Ondanks het tegenvallende sportieve resultaat is het feest op de naastgelegen parkeerplaats er niet minder om. Bij de door PGDU georganiseerde BBQ vinden de bradwürsten gretig aftrek en voor verkoeling is uiteraard ook gezorgd. Gooi vervolgens een bal op een zanderige parkeerplaats, knal de box aan en een PMDS voor VVV-uit is geboren.

Als de honger en de dorst is gestild komt precies op tijd de harmonicabus aankachelen. Ook vandaag is er weer een mooie delegatie PGDU present, om op hun beurt ons bij te staan in Venlo. Een kwartier later knappen we met 80 kilometer per uur oerendhard de Duitse snelweg af richting de omwisselplaats in Venray. Daar aangekomen heeft Utrecht er in Emmen al met de pet naar gesmeten. 2-0 voor de thuisploeg en dat betekent dat er vanavond gewonnen MOET worden om nog kans te maken op directe handhaving. En het heeft er om 20:46 alle schijn van dat dat vanavond weleens zou kunnen gaan lukken. Want zo vol als het uitvak vanavond is, zo vol met zelfvertrouwen begint de ploeg op de kunstgrasmat aan de wedstrijd. Dit leidt na één minuut al tot 0-1. Narsingh is iedereen te snel af en geeft zowel de Doetinchemmers als Duisburgers een goede reden om de bovenkant van de hekken op te zoeken. Aan de vocale support kan het deze avond niet gelegen hebben. Gedragen door de vroege voorsprong is het uitvak de bovenliggende partij in De Koel. Echter kan een 1-1 kort voor rust niet voorkomen worden.
Na de rust zijn onze jongens het spoor volledig bijster. Voor het oog van de 550 medegereisde supporters rolt Venlo ons in de tweede helft eenvoudig op en binnen een kwartier na rust kijken we tegen een 3-1 achterstand aan. Met de 4-1 in het slot van de wedstrijd wordt er nog wat extra zout in de wonden gestrooid. Onbegrijpelijk hoe er in een wedstrijd met dit belang dít op de mat wordt gelegd. De verslagenheid en woede op het vak zijn begrijpelijk groot. Mocht NAC morgen een resultaat boeken in Sittard dan kan het competitieslot nog weleens een heel naar einde krijgen.

We zoeken de bus weer op en worden nog natuurlijk weer overdreven lang vastgehouden op de parkeerplaats. Als ze na een minuutje of 20 eindelijk in de gaten hebben dat het trekken van de stok en het uitladen van de honden niet geheel het gewenste effect heeft lijkt het kwartje te vallen. De poort kan worden geopend en geheel probleemloos worden de materialen weer ingeladen om de jongens van Duisburg daarna weer richting de Ruhrpott te brengen. Ondanks de typerende twee verliespartijen spreken we van een meer dan geslaagde trip die de groepen weer dichterbij elkaar heeft gebracht. Echter treuren we vandaag om de afwezigheid van ‘Peter Pan, hij die enkele jaren geleden het fundament legde voor de vriendschap met Proud Generation Duisburg. Door omstandigheden hebben we hem vandaag helaas moeten missen. Peter Pan, blijf sterk!

Dinsdag moet het gebeuren. De hoop op rechtstreekse handhaving lijkt vervlogen dus moet er alles aan gedaan worden om via Emmen-thuis deelname aan de play-offs zeker te gaan stellen. Daarbij rekenen we net zoals in Venlo weer op ieders steun!

Tot dan!

De foto’s van de trip naar Duisburg en de uitwedstrijd tegen VVV Venlo zijn toegevoegd in ons fotoboek

_DSC0041 kopiëren

_DSC0558 kopiëren

_DSC0979 kopiëren