Brigata Tifosi boycot wedstrijden beloftenteams

Brigata Tifosi boycot, net als vele andere fanatieke Graafschap-supporters, de wedstrijd De Graafschap – Jong FC Twente op vrijdag 20 september. Ook de andere competitiewedstrijden dit seizoen tegen beloftenelftallen laten we schieten. Dat betekent dat onze groep niet in het stadion is en ook het sfeermateriaal ontbreekt.

We hebben hier lang over getwijfeld. We zijn altijd tegen de entree van beloftenteams geweest, maar een boycot zagen we aanvankelijk niet als beste optie. Wel naar de wedstrijd gaan en in het stadion, waar de echte supporter thuishoort, een statement maken tegen FOX leek ons aanvankelijk het idee. Een boycot is altijd het laatste wat je wil. En toch zien we geen andere manier. Fuck Fox!

Het is simpel. Beloftenteams horen niet in de eerste divisie. Ten eerste vanwege de competitievervalsing die op de loer ligt. We hebben dit seizoen al gezien dat Jong Ajax in de wedstrijden tegen Telstar en FC Oss met twee totaal andere teams speelde. Teams die niet mogen promoveren of degraderen, een gotspe is het!

Wat wij zeer kwalijk vinden, is dat De Graafschap heeft ingestemd met de toetreding van deze teams. Al had het uiteindelijk niks uitgehaald, de club had wel laten zien over principes te beschikken. Bij Sparta snappen ze dat beter. Die stemden tegen en ja, ook die spelen nu om half vijf potjes tegen Jong PSV, maar ze kunnen hun eigen achterban wel recht in de ogen kijken. De Graafschap was ‘onder protest voorstander’, hoe halfslap wil je het hebben.

En nu zitten we dus met de gebakken peren. Wedstrijden op zaterdagmiddag half vijf, als het amateurvoetbal in volle gang is, wie verzint het. De eerste divisie heeft opportunistisch gekozen voor die paar rotcenten van FOX. Juist nu was het moment geweest om van deze competitie iets te maken. Want dat er wat moest gebeuren om de eerste divisie te helpen, klopt. Maar de toch al weinig gevulde tribunes worden zo alleen maar leger. De supporter in het stadion legt het af tegen de tv-kijker. De eerste divisie was al een lelijk kind, nu is het een gebochelde gnoom.

De nieuwe teams doen ook weinig om onze scepsis weg te nemen. We mogen niet eens naar de uitwedstrijd bij Jong PSV. En mocht het de almachtige topclubs dan behagen om supporters van de tegenpartij toe te laten, dan worden ze weggestopt in het bovenste hoekje van het stadion, zoals Excelsior en Top Oss al overkwam bij uitwedstrijden tegen Jong PSV en Jong FC Twente. Stop ze maar ver weg in een hoekje, die rare supporters.


Top Oss supporters (verplichte combi) bij jong FC Twente Supporters Excelsior bij jong PSV

We zeggen het nog maar een keer: Fuck FOX! En we zijn niet naïef: Rupert Murdoch zit niet te beven als een rietje nu wij deze wedstrijd boycotten. Murdoch is alleen geinteresseerd in de knaken. Maar uiteindelijk wordt dit de doodsteek voor de sport. En nee, we zijn niet tegen elke vernieuwing. Doorstroming vanuit de topklasse? Prima! En over het nut van een boycot valt te discussiëren. Maar we willen de club laten voelen wat er gebeurt als financiële belangen voor die van je trouwe aanhang gaan. ‘Want ach, die supporters komen toch wel.’ Er zijn grenzen!

Wedstrijden voor lege tribunes op kunstgras, tegen belofte-elftallen, op onmogelijke tijdstippen. Het mag de toekomst zijn, maar voor ons is die pikdonker. We zullen ons blijven verzetten tegen deze ontwikkelingen.
De Brigata Tifosi zal niemand verbieden de wedstrijden tegen beloftenteams te bezoeken. Wel doen we een beroep op supporters om deze wedstrijden, net als vele andere fanatieke Graafschap-supporters, over te slaan.

Fuck FOX!

A.s dinsdag speelt de Graafschap de bekerwedstrijd tegen Excelsior, tot dan!