Brigata Tifosi

Ontstaan
Op 24 oktober 2003, thuis tegen TOP Oss, liet de Brigata Tifosi kort na oprichting voor het eerst van zich horen binnen de stadionmuren van De Vijverberg. Honderden blauw-witte werplinten sierden de Spinnekop-tribune. Een vervolg op deze actie bleeft uit, waarna een nieuwe generatie BT’ers het initiatief nieuw leven in blies. Nu, ruim 15  later, is de Brigata Tifosi niet meer weg te denken uit het Nederlandse supporterslandschap en is de groep ook ver buiten de landsgrenzen bekend.

logoswebsite

Spinnekop, Vak 31, Vak 22
Bijna tien jaar heeft de Brigata Tifosi zich onafgebroken ingespannen vanaf VAK15 & 16 op de Spinnekoptribune. De verschillende groepen op de tribune kenden helaas ook verschillende belevingen. Deze verschillen in interpretatie wat support betreft hebben er uiteindelijk toe geleid dat we als Brigata Tifosi hebben besloten te verhuizen naar een ander vak. Gelijkgestemden werden uitgenodigd om mee te verhuizen naar het uiteindelijke VAK 31, waar eerst het huidige VAK 22 werd beoogd. De Brigata Tifosi opende fraai in de competitiestart met een megadoek op de Groenendaaltribune en de latere winst op Excelsior.

Hoewel het seizoen sportief gezien perfect opende was de club achter de schermen ziek. Doodziek. De Brigata Tifosi stond lijnrecht tegenover het clubbestuur dat vervolgens alles uit de kast haalde om het vak na een megaprotest tegen Sparta-thuis te doen laten sluiten. Een zwarte bladzijde in de veertienjarige geschiedenis. Uiteindelijk wel met het gewenste resultaat. De rotte appels zijn verdwenen, maar de sfeer binnen de stadionmuren was niet best. Een terugkeer op de Spinnekoptribune leverde uiteindelijk ook niet de gewenste resultaten op en de kern van de groep vond een seizoen later zijn heil op het eerder beoogde VAK 22, waar weer begonnen werd vanuit de basis.

Ook de Brigata Tifosi komt altijd weer terug. We rechtten ons de rug en inmiddels zijn we al weer een aantal jaren niet meer weg te denken aan het uiteinde van de Roodbergentribune en groeien we weer jaar op jaar. Met het latere oppakken van de kwasten, verf en sfeermaterialen hoeft ook niet meer getwijfeld te worden over het feit of de BT kan tippen aan de BT van enkele jaren daarvoor!

geschiedeniswebsite

Mentaliteit & Support
Brigata Tifosi is een stijl van leven. Niet alleen tijdens de wedstrijd, maar zeven dagen per week. 365 dagen in het jaar. Deze mentaliteit is dan ook kenmerkend voor de houding op het vak.  Zowel vocaal als visueel altijd aanwezig zijn! Dit gaat gepaard met sfeerverhogende materialen als trommels, banners, zwaaivlaggen en pyro. Nooit voor het einde of het rustsignaal weglopen. Iemand gezeik aan de stadionpoort of ergens anders? We zijn één groep. Dus één voor allen, allen voor één!

Tifoacties:
Een klein maar belangrijk onderdeel van onze support bestaat uit het bedenken en maken van tifoacties. Deze acties worden, net als alle andere sfeermaterialen, uit eigen zak bekostigd. Na de wedstrijd verdwijnen de acties, die vaak duizenden euro’s gekost hebben, in de container. In onze wereld draait het om originaliteit. Het is dus ondenkbaar een doek meerdere keren te gebruiken. We streven ernaar om elke actie groter, mooier, beter en origineler te laten zijn dan voorgaande acties.

tifoactieswebsite

DSCN4744

Naamloos_panoramaklein

foto003

‘Altijd & Overal’
Kerkrade of Leeuwarden, IJmuiden of Enschede; het motto ‘altijd en overal’ staat hoog in het vaandel binnen de Brigata Tifosi. Wij verwachten meer dan 100 procent van de jongens op het veld en zo verwachten zij dat van de jongens in het thuis of uitvak. Betuttelende restricties maken het naleven van ons motto soms lastig. Vanuit supportersbelangen, die geen kleuren kennen, moeten soms andere keuzes gemaakt worden. Belachelijke omwisselpunten, absurde speeltijden, onterechte stadionverboden, supportersonvriendelijke uitvakken en behandeling door ontvangende clubs en ‘Lokale Driehoek’, doen er af en toe voor zorgen dat we vanuit principe niet achter de club aan reizen. Een boycot is vaak het gevolg. Desondanks zijn we al ruim 15 jaar zo goed als alle thuis- en uitwedstrijden aanwezig.

Protestacties
Door de jaren heen is er nogal wat aan te merken geweest op het beleid dat gevoerd werd door de witte boorden. Als groep kun je dan op verschillende manieren reageren. De ‘Blief van ons gres af’, ‘Clemence Ross en George de Jong pak jullie koffers’ en het manifest aan de stadionmuur zijn typerend voor onze stijl van ‘statement maken’. Acties met een knipoog, maar de boodschap is altijd kraak en kraak helder.

protestwebsite

Daarnaast zijn door de jaren heen ook wat hardere protestacties noodzakelijk geweest, waar de knipoog iets minder de overhand had. Wanbestuurders binnen de club, lokale driehoeken die menen ons weg te kunnen zetten als vuil, politie en natuurlijk een van de meest corrupte organisaties binnen Nederland: de KNVB. De overtuiging waarmee de boodschap wordt gebracht is overigens, ondanks de duidelijkheid daarvan, nooit gepaard gegaan met persoonlijke en/of fysieke bedreigingen. Principes en overtuigingen zijn er om ons hard voor te maken, ook als dat wat meer vergt dan een goed gesprek onder vier ogen. Vrijheid voor tifo en supporters is een groot goed en in de naleving daarvan zullen we nooit een steek laten vallen!

protestenwebsite

Bevriende clubs/groepen

CNI Palermo
Alweer enkele jaren heeft de BT een vriendschap met Curva Nord Inferiore Palermo. Een BT-er vertrok voor een stageperiode naar Sicilië, waar hij vanuit interesse in de scene wedstrijden van Palermo bezocht en de supporterscultuur leerde kennen. Na een vriendschapsverzoek op Facebook begon het balletje te rollen. Hij werd uitgenodigd op de Curva en werd al snel ‘Een vriend van Palermo’, mede door de werkzaamheden die hij verrichtte in de wijk ‘Ballaro’. Enkele BT-ers maakten diverse keren de oversteek naar Palermo waar ook zij kennis maakten met de Palermitanen en de (voetbal)cultuur. De BT-er in kwestie was niet lang weer in Nederland toen hij voor wederom een langdurige periode naar Palermo vertrok. Hij werd opgenomen in de Curva Nord Inferiore ‘familie’ en een bezoek met de gehele groep kon niet uitblijven. Door overeenkomende principes, stijl van support en interesses kon een bezoek van de Palermitanen aan Doetinchem niet uitblijven. In maart 2017 maakte een flinke delegatie de oversteek naar Nederland om voor vijf dagen bij ons thuis te gast te zijn. Na een veelbesproken trip naar Sittard-uit zijn de banden onuitwisbaar. Inmiddels zijn er enkele Palermitanen verhuist naar Doetinchem en draaien zij volop mee in de groep. Een vriendschap voor het leven lijkt daarmee beklonken!

_DSC0138 kopiëren

PGDU Duisburg
Ook met de jongens van PGDU Duisburg hebben we inmiddels een hele hechte vriendschap. De eerste kennismaking dateert alweer uit het jaar 2015-2016. Bij SV superboeren, die op dat moment al een vriendschapsband met MSV had, was tijdens de thuiswedstrijd tegen Roda JC een ‘Ultra van MSV met een stadionverbod’ op bezoek. Toen deze persoon, genaamd ‘Peter Pan’, ons vroeg of hij de wedstrijd vanaf ons vak kon bekijken werden de eerste contacten gelegd. Ook de daaropvolgende weken was ‘Peter Pan’ keer op keer present. Zowel uit als thuis. Toen zijn stadionverbod afgelopen was en hij ons uitnodigde voor zijn eerste thuiswedstrijd kwamen ook de contacten met de andere groepsleden van PGDU. Vanaf dat moment volgden de bezoeken, vaak in kleine groepen, elkaar in rap tempo op. Afgelopen seizoen stond voor de eerste keer een bezoek met de gehele groep op het programma. Helaas zonder grondlegger ‘Peter Pan’, die er door privé-zaken niet bij kon zijn. Het werd een onvergetelijke dag waarbij we zowel een wedstrijd van MSV als van De Graafschap bezochten. Een mooie basis voor de aankomende jaren.

_DSC0645 kopiëren

De Groep
Door de jaren heen is de samenstelling van de groep veranderd, maar de kern daarvan is nog intact. De huidige groep bestaat nu uit bijna 60 supporters die dezelfde passie en beleving delen voor ons blauw en wit. Met de vaste aanhang daarbij gerekend staat er nu voor het zoveelste jaar op rij een hechte kleine groep op Vak 22. Deze gedeelde passie heeft er gaandeweg de jaren toe geleid dat de onderlinge banden ook buiten de stadionmuren flink zijn versterkt. Bij winst en verlies, bij promotie en degradatie, in voor- en tegenspoed: verbonden voor het leven!

groepwebsite