2015: Bijzonder en onvergetelijk!

Na enkele dramatische jaren was 2015 een jaar om trots op te zijn! Op bestuurlijk niveau werden belangrijke en goede keuzes gemaakt. Op het veld werd, met de steun van het publiek, zelfs promotie naar de eredivisie gerealiseerd.

De wederopstanding van de club is een feit.

Met dit verslag blikken we terug op een bijzonder en onvergetelijk jaar!

Telstar – De Graafschap
Eind Januari gaat de Graafschap op bezoek bij Telstar. Ondanks de winterse omstandigheden reist de BT met 30 man richting IJmuiden. De autoriteiten deden zoals gewoonlijk weer hun best deze uitwedstrijd te verpesten en verboden supporters van de Graafschap voor de wedstrijd Velsen in te gaan. Een belachelijk beperking gezien het verleden tussen beide supportersgroepen. Om een signaal af te geven werd contact gelegd met de groep Telstar. Er werd besloten voor de wedstrijd een kroeg in Beverwijk op te zoeken om vanuit daar samen door te reizen naar de wedstrijd. Nadat we te horen kregen dat de wedstrijd niet door ging, pakte we de bus richting de Zeewegbar. We waren immers niet voor niets gekomen. Enige tijd later maakte de komst van Simon Kistemaker de middag compleet en werd de basis gelegd voor de hechte vriendschap tussen de BT en de groep Telstar.

Roda – De Graafschap
De stand op de ranglijst spreekt boekdelen. Om de doelstelling in de vorm van play-offs dit seizoen te behalen, moet er nog hard aan worden getrokken. Zo ook in Kerkrade. Al vroeg wordt er verzameld op station De Huet en wordt er koers gezet richting Kerkrade. Het omwisselpunt biedt de mogelijkheid om onderweg een terrasje te pakken in Roermond, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Met ongeveer twintig man drinken we probleemloos de nodige pilsjes op een zonovergoten terras. Na de gebruikelijke pesterijen van Politie Limburg en een uitgebreid blauw-fluoriserend geel welkomstcomité, slepen we een 1-1 uit het vuur met dank aan een afstandsschot van Karim Tarfi. Met nog tien wedstrijden op het programma en een zevende plek op de ranglijst reizen we weer huiswaarts.


NEC – De Graafschap
Om 09:00 in de ochtend worden de gasflessen aangesloten op twee grote skottelbraaien op industrieterrein Doetinchem. Nog geen uur later spetteren de hamburgers, bradwursten en karbonades in het vet en doen we ons met een veertigtal tegoed aan de nodige kistjes bier. Hoewel de bestuurlijke malaise op De Vijverberg nog voortduurt, maken we er een onvergetelijke ochtend van. Bij het stadion worden de kaarten omgewisseld en het feest wordt onverminderd voortgezet tot ver na afloop van de wedstrijd, die bijzaak was die middag. Het aantal kansen en het aantal punten aan Doetinchemse zijde blijven beperkt tot nul. Ondanks een kansloze nederlaag wordt een ouderweste middag De Graafschap afgesloten met een massaal Oe-oe-oerend hard, vanuit een uitvak dat De Goffert twee keer drie kwartier overstemt. Met nog vier wedstrijden te gaan en een derde nederlaag op rij hebben we deelname aan de play-offs niet meer volledig in eigen hand.

Kleine delegatie op bezoek bij Palermo
Waar enkele maanden geleden met de hele groep werd afgereisd naar Sicilië, maakte een kleine delegatie van de Brigata Tifosi wederom de reis naar Zuid-Italië. In een driedaagse trip werden de onderlinge banden met jongens van Vecchia Palermo aangehaald. Shirts met de twee logo’s van beiden groepen worden uitgewisseld. Uiteraard wordt er samen gedineerd, genoten van de Palermitaanse zon op ‘Mondello’ en wordt de trip afgesloten met een bezoek aan Renzo Barbera. De sfeer is ouderwets Zuid-Italiaans en vanaf de Curva Nord Inferiore wordt toegekeken hoe Palermo Genoa met 2-1 opzij zet. De gastvrijheid van de Palermitani was wederom ongekend. Grazie mille ragazzi!

Achilles – De Graafschap
De uiterst belangrijke wedstrijd in strijd om deelname aan de play-offs begint op een Groesbeeks terras. Met de goede groep die op de been is, geven we de omzet van de plaatselijke kroeg een flinke zet in de goede richting. Op Sportpark De Heikant wordt Achilles zonder veel problemen verslagen met 1-3 en is de hoop op deelname aan de nacompetitie weer binnen handbereik. Hoewel de stemming uitgelaten is en we ons het door Achilles beloofde biertje in de kantine op willen halen, worden we aan de poort geweigerd. Reden tot vooralsnog onbekend. Besloten wordt om de driepunter elders te vieren. Het belangrijkste na deze avond is: thuis tegen Fortuna kan een plek in de eerste ronde van de nacompetitie worden vastgesteld.

De Graafschap – Fortuna
Na vanavond is deelname aan de eerste ronde van de nacompetitie een feit. De PMDS in de binnenstad wordt voortgezet in het suppotershome. Fortuna is na een uur spelen op een 3-0 achterstand gezet wat de sfeer op de het vak en de interactie met jongens op het veld ten goede komt. Met enkele spelers wordt na de laatste thuiswedstrijd in het reguliere seizoen uitgebreid nageborreld, nagepraat en vooruitgeblikt op Sparta-away, waar zelfs nog instroom in de tweede ronde van de play-offs op het spel staat.

Sparta – De Graafschap
Op spangen kan de Graafschap zich plaatsen voor de 2de ronde van de Play Offs. Ondanks grote kansen wil de bal er niet in. De Graafschap zal instromen in de eerste ronde van Play offs. Hierin zal Almere city de eerste tegenstander zijn.

Almere City – De Graafschap
Hoewel de aanvangstijd op maandag 11 mei in Almere 18:30 betreft, is de Brigata Tifosi goed vertegenwoordigd in de eerste ronde van de play-offs. Als Karim Tarfi in de 16e minuut een vrije trap achter de doelman van Almere werkt, zitten we nog aan de autoradio gekluisterd door fileleed op de A1. Vanaf ongeveer de 25e minuut geven we alles in het restant van de wedstrijd, wat zijn weerga helaas niet op het veld heeft. De wedstrijd eindigt in 1-1, waarmee we met een licht voordeel aan de return op De Vijverberg mogen beginnen.

De Graafschap – Almere City
Het terras van het voormalige Siebelink is vandaag decor voor wederom een barbecue met de jongens. De aftrap om 20:45 geeft ons de gelegenheid om al vroeg aan een PMDS te beginnen, waar ook een delegatie van de Brigata Velisena uit Velsen bij aansluit. De groep van Telstar nam vandaag de moeite om met twaalf man af te reizen naar de Achterhoek. Handen worden geschud, biertjes gedronken en met een goede groep vertrekken we te voet richting de Lijsterbeslaan. Doordat de stand van 0-0 tot de 90e minuut aanblijft, staat de wedstrijd ondanks een lichtelijk voordeel toch bol van spanning. Als Van Ewijk ons in de 90e minuut van een dubbele ontmoeting tegen de Eagles lijkt te verzekeren, ligt de bal in de 92e minuut aan de andere kant in het net. Almere weet zelfs in de reguliere tijd een 1-2 te forceren, maar dit doelpunt wordt (onterecht) afgekeurd. Verlengen dus. Een eigen doelpunt in ons voordeel blijkt uiteindelijk genoeg voor deelname aan de tweede ronde. Het feest wordt samen met de spelers uitgebreid gevierd. Pyro, vlaggen en feestende spelers sieren vak 22 na 120 minuten ‘hotseknotsvoetbal’. De eerste horde is genomen, wat uitgebreid wordt gevierd in het supportershome.

De Graafschap – Go Ahead Eagles
22 mei 18:30, De Graafschap start aan een tweeluik tegen Eagles aan de tweede ronde in play-offs. In een wedstrijd die getekend wordt door de ‘ouderwetse’ spanning, werkt Ted van de Pavert uit een perfect aangesneden hoekschop van (wie anders dan…) Edwin Linssen de bal hard tegen de touwen. Na 78 minuten spelen staat het 1-0. De Vijverberg ontploft letterlijk. Voor in ieder geval deze avond vergeet iedereen de tegenslagen van de drie voorgaande jaren. En ook al is de eredivisie nog mijlen ver uit zicht: na het eindsignaal barst er wederom een zelfde eruptie van geluid los op De Vijverberg. Vak 22 hult zich opnieuw in vuur en vlam en het feest op het vak en het veld sluiten naadloos op elkaar aan doordat enkele spelers megavlaggen en fakkels ter hande nemen. Met de ‘heilige 0’ en een doelpunt op zak, is de uitgangspositie voor zondagse return perfect.

Go Ahead Eagles – De Graafschap
Bloed zweet en tranen waren er voor nodig om de thuiswinst te verdedigen. De belangen waren duidelijk: een plek in de finale van de play-offs. Als één man stond het uitvak die zondagmiddag achter de club; ongeacht welke groep. De sfeer is 90 minuten lang geweldig en als Vincent Vermeij wederom belangrijk is met een doelpunt barst het uitvak uit haar voegen. Hoewel er nog een tweeluik tegen Volendam op het programma staat is het feest uitbundig. Voor de Brigata Tifosi was dit DE wedstrijd van het jaar!

De Graafschap – Volendam
Ondanks een overwicht op een goed gevulde Vijverberg weten we niet tot scoren te komen. Ook Volendam scoort niet, wat betekent dat de ultieme climax plaats zal vinden op die ene zondag op 31 mei. De komende twee dagen staan enkel in het teken van die ene wedstrijd. Een uitverkocht uitvak is dan al een feit en diverse groepen hebben zich verzekerd van kaarten op de thuistribune, waaronder de groep van Brigata Velisena uit Velsen.

Laatste training voor Volendam uit
In de aanloop naar Volendam-uit bezoekt een kleine groep BT de laatste training op De Vijverberg en wordt de selectie een duw in de goede richting gegeven. Met een bescheiden pyro show, is het voorproefje voor die volgende dag al gegeven.

FC Volendam – De Graafschap
Al om 07:30 wordt het startsein gegeven voor wat later blijkt een fantastische dag. Bij Cafe Masselink vloeit het bier rijkelijk. Oosseld krijgt geen kans om uit te slapen, want al snel staat het terras van de kroeg vol Graafschappers. Om de reis wat aangenamer te maken is er een wederom een BeatBuzz aan laten rukken met een goedgevulde koelkast. Hans en Ben (supportersvereniging) konden zich door de snelle toestroom van (gelegenheids)supporters die een promotiefeestje wel zagen zitten, niet op tijd verzekeren van kaarten. Op uitnodiging van de BT reizen ze alsnog mee naar Volendam om de pot te kunnen zien. De spanning is enkele minuten voor de wedstrijd voelbaar. De komende 90 minuten kan drie jaar misere een einde maken. Als de spelers het veld betreden verandert het uitvak in een vuurzee. Fakkels en blauwe rook worden ontstoken en de weg naar de eredivisie wordt ingezet. De druk op onze defensie neemt toe, maar in de 39e minuut werkt Vincent Vermeij met een uitschuifbeen de 0-1 tegen de touwen. Volendam voert de druk op, maar gecapituleerd wordt er niet. Als na 95 minuten het eindsignaal klinkt, barst het feest los. De spelersgroep sluit direct aan bij het uitvak en niet voor de laatste keer dit seizoen wordt en feest gevierd.

Huldiging
Op de grasmat van De Vijverberg worden enkele uren later met een paar duizend supporters de spelersgroep en staf gehuldigd. Nog eenmaal dit seizoen klinkt het massaal: Wie-is-De-Graafschap? Wij-zijn-De-Graafschap. Het feest wordt samen met de voltallige spelersgroep in de stad gevierd. Als vanzelfsprekend wordt het laat die nacht.

——————————————————————————————————————————————————————–

Heerenveen – De Graafschap
Het Eredivisieseizoen begint op dinsdag 11 augustus in en tegen Heerenveen. Vol goede moed reizen we met een groep noordwaarts in de hoop op een stunt. Door knullig verdedigen is die hoop al snel verdwenen. Heerenveen bouwt de voorsprong uit tot een 3-0 en Vincent Vermeij redt kort voor tijd de Doetinchemse eer. Eindstand 3-1. Het is voorbode op een looodzwaar seizoen, blijkt later.

Roda – De Graafschap
Als er thuis tegen Zwolle ook met ruime cijfers wordt verloren is het tijd om de nare start weg te spoelen. Roda-away, dat tot zover een garantie is gebleken voor fraaie trips, moet uitkomst bieden. Het voornemen om weer in Roermond het Roermondse horeca te sponsoren wordt door iedereen goed ontvangen. Bij aankomst worden de plannen echter gewijzigd. Er wordt aangemeerd langs de Maas en in de buurtsuper vertrekken nog geen kwartier later enkele BT’ers met een winkelwagen gevuld met bier richting de groep BT’ers die ondertussen een plek aan de oever hebben bemachtigd. Na anderhalf uur zon en zwemmen, wordt er richting Kerkrade omgewisseld. Het uitvak blijkt dramatisch slecht gevuld: Graafschap-onwaardig. En wederom wordt het behalen van een eerste punt uitgesteld. Eindstand 1-0.

Excelsior – De Graafschap
Een trip die herinnerd zal worden als de trip met excessief machtsvertoon van de Politie Rotterdam. Gezien het belang van de wedstrijd werd er een 30-persoons bus gehuurd. Als er 16:30 vanuit Doetinchem wordt vertrokken lijkt de als A-wedstrijd betitelde ontmoeting met Excelsior nog ook gewoon een A-wedstrijd. Hoe anders is het enkele kilometers van Rotterdam, waar we door de politie van de snelweg worden geplukt en naar Woudesteijn worden begeleid. Toen er niet direct gehoord werd gegeven aan de order om maar dan ook direct het uitvak te betreden, kwamen de knuppels als Doetinchemse verliespartijen naar boven. De Rotterdamse politie was niet gediend van uitleg over een A-wedstrijd. Eenmaal in rij voor de fouillering, gaat het volgens politie Rijnmond te traag. Na een woordenwisseling worden we door de toegangspoorten gedrukt en door een hek dat wordt gesloten vangen enkele jongens rake klappen van de lange lat. Twee BT’ers die achteraan stonden worden zonder aanwijsbare reden opgepakt en de gehele wedstrijd vastgehouden. De wedstrijd is bijzaak die avond. Inmiddels zijn onze twee jongens vrijgesproken door een gebrek aan bewijs.

Aankleden Spinnekopplein
De Blauw-witte Klusdag wordt door de Brigata met beide handen aangegrepen. Op verzoek van de club en supportersvereniging wordt er een replica gemaakt van het doek dat jaren eerder voor Roodbergen hing. ‘Wi-j komt altied weer terug’ siert nu de afrastering van het Spinnekopplein.

Vitesse – De Graafschap
De Gelderse derby tegen Vitesse staat na enkele jaren weer op het programma. Reden genoeg voor de Brigata om met een goede groep richting Arnhem af te reizen. Niet voordat er een PMDS wordt gehouden bij wederom Siebelink. Als de er meer flesjes leeg dan vol zijn, vertrekken we lopends richting het stadion. Aangekomen in het Gelredome blijkt een gehoopte stunt al na 6 minuten een illusie. Na 20 minuten valt de 2-0 en is de wedstrijd gespeeld. De Brigata zet vocaal nog zijn beste beentje voor, maar een 3-0 kan niet worden voorkomen. Met het vertoonde spel lijkt een tot dan toe puntenloos seizoen een rampseizoen te worden. De volgende thuiswedstrijd wordt thuis tegen Willem II gelukkig wel het eerste punt behaald.

De Graafschap – Feyenoord
Vanaf Cafe De Borrel vertrekken we gezamenlijk richting het stadion, Feyenoord-thuis staat op het programma. De zondagmiddagwedstrijd heeft door gebeurtenissen in het verleden toch een extra lading. Het blijft die dag rustig op de thuistribune. Als het gaat om verdwaalde Rotterdammers tenminste, want als De Graafschap op een dik verdiende 1-0 voorsprong komt, trilt het stadion op zijn huisvesten. Als Jan Lammers de 2-0 maakt ontploft De Vijverberg opnieuw. Het doelpunt wordt echter onterecht afgekeurd en de ruststand blijft 1-0. Zo sterk als er in de eerste helft wordt gespeeld, zo zwak is de tweede helft. Feyenoord buigt de achterstand om in 1-2 voorsprong en geeft deze niet meer uit handen.

Den Haag – De Graafschap
Een verplichte buscombi en weggestopt in een vissenkom: Den Haag-away. In dit stadion werd het laatste Eredivisiesucces geboekt door de Superboeren. Op 6 mei 2012 werd het 3-5 in ons voordeel. Vandaag weinig spektakel op het veld. Den Haag scoort die middag twee keer. Waarvan één keer in eigen goal. Het tweede punt is een feit en daar is die middag alles mee gezegd.

De Graafschap – PSV
Bram Wassink is eindelijk verbannen van De Vijverberg. Na een tackle met gestrekt been (van achteren) op voorzitter Martin Mos zijn Brammetje zijn dagen geteld. Reden genoeg om hem met enkele doekjes op vak 22 uit te zwaaien. De wedstrijd van die avond zal menig Graafschapsupporter nog lang bijbllijven: een 0-3 achterstand wordt op mentaliteit weggepoetst. Als De Graafschap op gelijke hoogste staat hangt een 4-3 zelfs even in de lucht. De Vijverberg staat als één man achter de jongens op het veld, maar het gezamenlijke offensief is niet genoeg om de landskampioen verder te doen laten wankelen. Als de 3-4 valt is het verzet definitief gebroken. Het spektakelstuk eindigt uiteindelijk in 3-6. Maar de winst op bestuurlijk niveau smaakt er die avond niet minder om.

NEC – De Graafschap
Wederom vroeg verzamelen in de kroeg. Met een auto-combi reizen we af naar Nijmegen voor de tweede keer in 2015. Slechts 180 superboeren namen de moeite voor het potje om de hoek. Wel 180 superboeren die 90 minuten lang de dienst uit maken in De Goffert. De jongens op het veld geven alles, maar dat blijkt wederom niet genoeg. NEC houdt de drie punten in eigen huis door een 2-0 overwinning’.

De Graafschap – FC Groningen
Na verschrikkelijke verwensingen aan het adres van PSV-doelman Zoet, wordt er thuis tegen Groningen een gezamenlijk een statement gemaakt tegen het gebruik van het woord Kanker in het voetbalstadion. De Brigata Tifosi ontrolt een doek met de tekst: Kanker wens je niemand toe. De wedstrijd die avond eindigt in 1-2 en De Graafschap staat stijf onderaan met 2 punten.

Cambuur – De Graafschap
Een ware degradatiekraker is genoeg reden om na twee jaar zonder ‘grote acties’ de kwasten, spuitbussen en het stof weer van stal te halen. Met een aantal mallen worden er in no-time 300 sjaals gespoten. De tekst: Samen elke week alles geven! zal die 27 november over de gehele lengte van het uitzak te zien zijn. Voor we vertrek worden de nieuwe jassen met het BT-logo op de borst uitgedeeld onder de jongens en voor de gelegenheid hebben we een doos blauw-witte mutsen opengetrokken. De beatbuzz doet wederom dienst als vervoersmiddel. De stemming is goed. Zo ook in het uitvak. Niet voor de eerste keer in 2015 komen de spelers onder begeleiding van een pyroshow het veld op. Als De Graafschap vrij gemakkelijk op een voorsprong van 0-2 komt, worden de eerste drie punten stiekem al gevierd. Cambuur komt echter terug tot een 2-2 en we lijken te gaan bezwijken onder de Friese druk. Als Tarfi kort voor tijd met een kanonskogel de 2-3 binnenschiet verandert het vak in een gekkenhuis. De eerste drie punten zijn een feit en samen met de spelers wordt dit uitgebreid gevierd.

FC Twente – De Graafschap
Ondanks dat thuiswedstrijd tegen FC Utrecht wordt verloren, wordt er door ruim 400 man gehoor gegeven aan een oproep om massaal af te reizen naar Enschede. Met de overwinning in Leeuwarden in het achterhoofd is er gezonde hoop op een volgende overwinning. Samen met een kleine groep van Telstar zien we Andrew Driver profiteren van gemiste penalty die via de paal terug in het veld komt. 0-1 en Twente met 10 man. Enkele minuten later ligt de 1-1 echter al weer in het net. Gesteund door het vak heeft De Graafschap tot de 60e minuut een licht overwicht op de Tukkers. Vanaf dat moment kantelt de wedstrijd in Enschedees voordeel. Wat er in de koppies omging van de jongens op het veld is tot vandaag nog een raadsel. Van Achterhoekse mentaliteit is dan weinig meer te zien en in de laatste minuut krijgen we de rekening gepresenteerd: 2-1.

Ajax – De Graafschap
Via de Zeewegbar IJmuiden, waar we de jongens van Telstar treffen, wordt afgereisd naar de ArenA voor de laatste wedstrijd in 2015. Met 25 man nemen we plaats in het uitvak. De 1-0 die we door het te laat komen mistten zien we rechtgetrokken worden door Vida: 1-1. De hoop op een resultaat groeit naarmate de wedstrijd vordert, bij vlagen wordt er goed gevoetbald maar een Amsterdamse treffer gooit roet in het eten. Ondanks het tijdstip, de tegenstander en de steeds meer uitzichtloos wordende handhaving stonden we er weer om de clubkleuren te verdedigen! BT03 Altijd en overal! Ook in 2016!