15 JAAR BRIGATA TIFOSI

Vandaag, woensdag 24 oktober 2018, is het dan zover. Onze groep bestaat 15 jaar.
Een mooi moment om eens terug te kijken op 15 jaar support in goede en slechte tijden.

Vandaag precies 15 jaar geleden werd de Brigata Tifosi opgericht door de toenmalige OSD’ers. De reden was simpel: De sfeer was gedaald tot het nulpunt en dus moest er wat gebeuren. Op dat moment waaide de Italiaanse supporterscultuur over Nederland en dus was de link snel gelegd. Met behulp van sfeeracties, banners en vlaggen moest de Spinnekop weer een boost krijgen zodat het haar oude niveau weer zou halen. Na 3 kleine acties was de pit er bij de ouderen uit en stonden enkele jongeren klaar om het stokje over te nemen.

In het seizoen 2004-2005 nam de nieuwe generatie het stokje definitief over en schoten de banners en vlaggen uit de grond. Dat de oudgedienden op de Spinnekop lang niet allemaal open stonden voor de nieuwe sfeer verhogende materialen bleek al snel. Desondanks gingen we door omdat wij van mening waren dat we er wat moois van konden maken. We gaven een Graafschap-waardige draai aan de nieuwe, voor vele, onbekende manier van support.

In de jaren die volgde timmerde de BT aardig aan de weg. Naast de sfeeracties, die elke keer maar groter en beter werden, sloten steeds meer supporters zich aan. Er ontstond een groep waardoor we ons op de tribune steeds meer konden laten gelden. De BT werd het middelpunt en de aanjager van de Spinnekop. Het uitgangspunt was duidelijk: We steunen de club 90 minuten en we zullen ons kritisch laten horen als dat nodig is. Altijd probeerden we te zorgen voor eensgezindheid. Zo werden on tours, bierontbijten en supportersfeesten georganiseerd waarbij we alle fanatieke groepen bij elkaar kregen. Ook namen we op een Graafschap-waardige manier afscheid van clubiconen als Cor Huntelaar en Tante Lien. Het leek allemaal perfect te gaan.

Toch kwam er wrijving op de tribune. Wrijving over de manier van support, die met name in slechte tijden tot uiting kwam. Na het enkele jaren aangekeken te hebben werd besloten om ons af te scheiden. Op deze manier kon iedereen de club op z’n eigen manier steunen, zonder daarbij een ander tot last te zijn. Het beoogde idee voor Vak 22, werd door de Graafschap vakkundig de nek omgedraaid. Vak 31 was de enige optie die overbleef. Een teleurstelling omdat wij altijd als doel hadden een mooie wisselwerking te creëren met de fanatieke vakken 15 en 16.

In het seizoen 2012-2013 werd het vak feestelijk geopend. 4 wedstrijden later was het voorbij. De club sloot vak 31 en ons hok achter de Roodbergentribune met als reden dat wij ons niet aan de afspraken hielden. Menig Graafschapper geloofde de leugenaars in pak en zette zich af tegen de BT. We werden uitgefloten en de mailbox stroomde vol met boze berichten van medesupporters. De echte reden voor de sluiting van het vak en het hok waren de protestacties tegen toenmalige RVC-leden Clémence Ross en George de Jong. We maakten deel uit van een 20-koppige revolutie die de hele club onder de loep nam en het manifest presenteerde. De club rekende ons af op basis van de onophoudelijke protestacties behorende bij dit initiatief. Ook volgden er onterechte stadionverboden voor kopstukken van de BT. Alles werd in het werk gesteld de protesten te stoppen. Maar wat er ook gebeurde, de protesten gingen door. Wij laten ons nooit de mond snoeren door passanten die de club alleen maar de vernieling in helpen. De mensen die jaar in jaar uit de tribunes bevolken, dat is de club en niemand anders. Nog steeds zijn wij van mening dat wij in deze tijd nooit over de spreekwoordelijke grens zijn gegaan. Wel is deze hevige strijd het dieptepunt in ons 15-jarige bestaan.

Na een korte terugkeer op de Spinnekop, besloten we, nadat de BT-kopstukken vrijgesproken waren, in het seizoen 2014-2015 om helemaal opnieuw te beginnen. En wel op ons altijd beoogde Vak 22. Terug naar de basis. Een gouden greep. De sfeer verbeterde, de sfeeracties kwamen terug. Ook werd het gesprek met de inmiddels nieuwe bestuursleden weer langzaam opgepakt. Er volgde nieuwe promoties en degradaties. Dit had echter nooit invloed op de support. Van Maastricht tot Groningen. We waren er altijd om de blauw-witte kleuren te verdedigen.

Het hoogtepunt kwam vorig seizoen. De serie met de joker ging de hele wereld over. Medesupporters van jong tot oud hadden het 3 weken langs nergens anders over. Uniek! Dat dit uiteindelijk, na een bloedstollende kraker, ook nog eens uitmondde in een nieuwe promotie maakte het plaatje compleet.

Vandaag kijken we vol trots terug op de afgelopen jaren. Wat de toekomst precies gaat brengen weet niemand. De oprichters, toen 16 nu 31 jaar, zijn nog steeds dag in dag uit bezig om de groep naar een hoger plan te brengen. Week in week uit moet het beter, vocaal harder en sfeeracties grootser. Altijd met als doel de beste te willen zijn en onze club op de kaart te zetten. Een belangrijk kenmerk is dat we altijd zullen staan voor onze principes en idealen. Aantallen zijn hierin niet belangrijk. Mentaliteit is wat telt. Elkaar steunen als het moet. Zowel rondom wedstrijden als in het leven! Een BT’er ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het is een levensstijl.

Gisteravond gaven we met onze groep, inclusief een 10-tal spelers, de aftrap voor een fantastische BT week. Om precies 00:00 uur stond Doetinchem voor 60 seconden in vuur en vlam. Langs de hele IJsselkade zorgden 150 fakkels voor een vuurzee van jewelste. Bij terugkomst werd de taart aangesneden en zorgde een 30-minuten durende film, gemaakt door (oud) spelers, bestuurders, medesupporters en bevriende groepen (Palermo en Duisburg) voor kippenvel. De waardering, het respect, dat is waar we het voor doen. Dank aan iedereen die hier een bijdrage aan geleverd heeft. Prachtig!

Aankomende vrijdag zullen we dit speciale moment vieren met de medesupporters en groepen die ons in goede en slechte tijden gesteund hebben. Zaterdag, rondom de thuiswedstrijd tegen Excelsior, zullen we ons opnieuw laten gelden.

Rest ons nog, om iedereen te bedanken voor de steun in de afgelopen 15 jaar.

15 jaar Brigata Tifosi
Strijdend en nooit alleen!

_DSC0052

_DSC0002

_DSC0062

_DSC0090

_DSC0131

_DSC0158

_DSC0162

_DSC0185

_DSC0192

_DSC0204

_DSC0216

_DSC0234

_DSC0252